Merkez'den radikal faiz indirimi gelir mi?

14.07.2014 - 10:10 | Son Güncelleme :

Piyasalar bu hafta Merkez Bankası'nın kritik kararını bekliyor...


<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/MERKEZ.jpg">



Hükümet tarafından sürekli olarak faizin indirilmesi gerektiği savunulurken Merkez Bankası yetkilileri konuya ihtiyatlı yaklaşıyor.

Merkez Bankası'nın faiz konusunda radikal adım atamamasının bir nedeni de Fed. Fed'in tahvil alımını sonlandırıp faiz artırımına geçişi Merkez Bankası'nın elini zora sokuyor. Avrupa'daki bankacılık krizinin devam etmesi, Portekiz'deki bankaların temerrüt endişesi ve yeni kriz sinyalleri Merkez Bankası'nın faizde cesur adımlar atmasının önündeki engellerden birkaçı.

Vatan Gazetesi yazarı Ali Ağaoğlu konuyu köşesine taşıdı.

Ağaoğlu'nun yazısı şöyle...

Haziran ayı enflasyonu Merkez Bankası’nın Perşembe günü yapacağı toplantıdan gelebilecek faiz indirimi olasılığını azalttı. Fed notları da elini rahatlatmadı. Anketlere göre ise beklenti 50 baz puanlık indirim.

Yaz rehavetini bir türlü yaşayamayan finansal piyasalar için bu haftanın en önemli “olayı” Perşembe günü yapılacak olan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısı. Olasılıklara geçmeden önce geçen haftanın birkaç iz bırakan olayına değinmekte fayda var.

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Öncelikle Fed’in toplantı notlarına değinmekte fayda var. Notlardan anlaşıldığı kadarıyla Fed’in “Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC)”, 28-29 Ekim’de yapacağı toplantıda büyük olasılıkla son 15 milyar dolarlık alımı da sıfırlayarak parasal genişlemeye son verecek. Yellen’in son açıklanan enflasyon rakamı sonrasındaki “arızi yükseliş” yorumundan sonra önümüzdeki toplantıda 5 milyarlık bir alım kısıntısı yapabileceğini, sonrasında 10’ar milyar dolarlık kısıntılarla bu işi sonlandıracağını yazmıştım ama komite işi çok da fazla uzatmamayı tercih edeceğe benziyor. Ekim toplantısında büyük olasılıkla sonraki döneme ait bir “yol planı” da açıklanacak. Piyasalar bu yol planının panik yapmayı gerektirmeyecek “mutedil” bir plan olacağı düşüncesindeki notların açıklanmasından sonra çok da önemli bir tepki vermediler.

Ben bu durumu biraz da yaz rehavetine bağlıyorum. Zira Yellen’in ilk basın toplantısında ağzından kaçırdığı “parasal genişlemenin sonlandırılmasını takip eden 6. aydan itibaren faiz artışları gelebilir” sözü gerçek olacak gibi. Hal böyle olursa 2015’in ikinci çeyreğinin hemen başından itibaren faiz artışları gündeme gelebilir.

Avrupa’da kriz

Avrupa’da bankacılık krizi devam ediyor!

Geçtiğimiz hafta piyasaları tedirgin eden gelişme Portekiz oldu. Aktif büyüklüğüne göre Portekiz’in ikinci büyük ticari bankası olan BancoEspirito Santo’nun bonolarının kupon ödemelerini yapmaması finansal piyasalarda mini bir sarsıntı yarattı. (Bu arada S&P ve Moody’s Cuma günü bankanın notunu düşürmüşler. Yine müthiş bir zamanlama!) Avusturya bankalarından gelen zarar haberleri, Avrupa bankacılık sisteminde bilançoların bir türlü düzelemediği gerçeğini bir kez daha hatırlattı. Bizim 2001’de yaptığım “topyekûn” temizliğe bir türlü yanaşmayan Avrupa’nın bu sorunu çözmeden ekonomisini kalıcı olarak toparlaması hayli zor görünüyor. Bankacılık endişelerinin sürmesi euro/dolar paritesinibu hafta da baskı altında tutacağa benziyor. Önceki hafta 1.3700, geçen hafta da 1.3651 seviyesini (50 günlük HO) aşamayan euronun bu hafta da bu seviyenin üzerine çıkamaması durumunda 1.3500-1.3520 bandını test etmesi olasılığı artacak gibi görünüyor. Bu haftanın muhtemel gelişmelerinden biri de İran ile P5+1 arasındaki görüşmelerin olumlu sonuçlanması ihtimali. Eğer böyle bir anlaşma olursa petrol fiyatlarında bir gerileme yaşanabilir.

##$HABER_943516$##

50 baz puanlık indirim gelirse

Piyasaların beklediği gibi 50 baz puanlık bir indirime gidilecek olursa; Fed ve Portekiz nedeniyle morali bozulan BIST bu karardan mutlu olacak. Banka hisseleri olumlu etkilenecek ve bu da borsayı yükseltebilir. 80.285 ilk hedef ve kritik bir eşik. Bu seviyenin aşılmasını beklemiyorum. Aşılacak olur ise yeni yüksekler bile test edilebilir. Asıl dikkat edilmesi gereken 50 günlük Hareketli Ortalama seviyesinin (ki önümüzdeki hafta için 77.900’lere denk geliyor) aşağı kırılıp kırılmayacağı. MB’nin faizleri sabit tutması bu seviyenin test edilmesi, hatta aşağı kırılması ihtimalini arttıracaktır!

Enflasyon yanılttı

Merkez Bankası; Haziran ayından başlayarak enflasyonda önemli düşüşler olmasını beklediğini açıklamış ve piyasayı da buna hazırlamıştı. 3 Temmuz’da Haziran ayı verisi açıklandığında bu beklentinin gerçekleşmediği görüldü. Piyasalar; fiyatların yüzde 0.25 oranında “düşmesini” beklerken, TÜFE yüzde 0.31 artış olarak açıklandı.

Bence bu veri “teorik” olarak MB’nin Perşembe günü yapacağı toplantıdan gelebilecek bir “faiz indirimi” olasılığını azalttı. MB’nin Temmuz ayı Beklenti Anketi’nde de yılsonu enflasyon beklentisi yüzde 8.30 seviyesini koruyor. İlginç olan aynı ankete göre piyasalar 50 baz puanlık bir indirim beklentisi içinde.

Enflasyon düşüşe geçmiş olsaydı bu beklenti hayata geçebilecekti. Ancak henüz daha Temmuz ayı enflasyonunu (eğer bir düşüş olacaksa) görmeden MB’nin yapacağı bir faiz indirim kararının “politik baskılarla” alınmış olduğu izlenimi güçlenecektir.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turuna bir ay kalmışken indirilecek faizin; piyasalarda bir “ferahlama” yapması için yeterli zamanı da olmayacak!

Fed notları da elini pek rahatlatmamışken, MB’nin bu hafta alacağı kararı doğrusunu isterseniz merakla bekliyorum.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.219 Değişim: -0,49% Hacim : 111.298 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.219 10.05.2024 Yüksek 10.365
Açılış: 10.277
32,2081 Değişim: -0,11%
Düşük 32,1292 10.05.2024 Yüksek 32,3447
Açılış: 32,2421
34,8604 Değişim: 0,17%
Düşük 34,6429 10.05.2024 Yüksek 34,8885
Açılış: 34,8007
2.446,32 Değişim: 0,57%
Düşük 2.429,59 10.05.2024 Yüksek 2.467,17
Açılış: 2.432,48
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.