Uzmanlar MB'nin kararı için ne dedi?

20.05.2015 - 16:24 | Son Güncelleme :
Uzmanlar MB'nin kararı için ne dedi? | Piyasa Haberleri

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, bugün açıkladığı Mayıs ayı faiz kararında herhangi bir değişikliğe gitmedi. Uzmanlar Merkez Bankası'nın kararını değerlendirdi

Merkez Beklentiler yönünde hareket etti

İntegral Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu

TCMB faiz oranlarını beklentiler yönünde hareket ederek herhangi bir değişikliğe gitmedi. Merkez marjinal fonlama oranını (üst bant) %10.75, borçlanma faiz oranını %9.75 (alt bant), ve politika faizini %7.50 seviyesinde değiştirmeyerek teyit etti. Ayrıca zorunlu karşılıklarda ve ROK katsayılarında da herhangi bir değişiklik olmadı.
Merkez’in karar metni 22 Nisan toplantısındaki karar metni ile büyük ölçüde aynı noktalara işaret ederken, farklı olarak döviz kurlarındaki son dönemde yaşanan oynaklıkların çekirdek enflasyondaki iyileşmeyi sınırlandırdığını belirtiyor. Ancak Merkez bu noktayı zaten son enflasyon raporunda da belirtmişti. O nedenle piyasalara etki edecek önemli bir karar olmadığını söyleyebiliriz.

Haberin Devamı

##$HABER_1423732$##

Temkinli duruş sürüyor

Sonuç olarak… Enflasyona yönelik şüpheli yaklaşıma paralel olarak temkinli duruş korunuyor. Merkez Bankası en başta enflasyonda belirgin bir iyileşme görene kadar faizlerdeki duruşunu koruyacak görünüyor. Buna karşın şimdilik enflasyonda yukarı doğru risklerin devam ettiğini verdiği kararda görmek mümkün. Bunun dışında içerideki politik gelişmeler ve dışarıda oluşacak gelişmeleri görmeyi de tercih etmiş olması normal karşılanmalı. Merkez Bankası’nın bundan sonraki toplantısı 23 Haziran tarihinde bulunuyor. Fed’in toplantısı ise 16-17 Haziran tarihlerinde olacak. Başka deyişle Merkez Bankası bir sonraki toplantısında Fed’e yönelik daha fazla öngörüye sahip olmuş olacak.

Kararla birlikte USDTRY kuru 2.61 seviyesinden 2.60 seviyesinin altına doğru geriliyor. Döviz sepeti ise 2.75 seviyelerinden 2.7340 seviyelerine geriledi. Tahvil faizlerinde önemli bir değişiklik olmadı. Son birkaç gündür Doların dünya piyasalarında değer kazanmasının etkisiyle içeride TL değer kaybetmişti. Önümüzdeki birkaç gün için USDTRY’yi 2.57-2.6250 aralığında izleyeceğiz. Ancak genel resimde 2.56-2.6450 aralığı takip edilebilir. Son iki haftada TL lehine oluşan rüzgarın devam etmesi durumunda TL’de değerlenme süreci sınırlıda olsa devam edebilir. Bugün akşam piyasalar fed tutanaklarını güvercin olarak okursa, içeride USDTRY’de 2.57 desteğine doğru seyirler görülebilir. Aksi durumda 2.6250 direnci zorlanabilir.

Haberin Devamı

Merkez Bankası olduğu yerde kaldı

ALB Forex Analisti Enver Erkan

 

Son iki haftalık süreç içinde piyasalardaki dalgalanmaların ve kur hareketlerinin genel itibariyle TL ve TL cinsi varlıkların lehine olması, bir anlamda Merkez Bankası’nın bugünkü toplantısının son derece sakin bir havada geçeceğinin göstergesiydi. Biraz fon hareketlerinin, genel olarak da doların küresel piyasalardaki değer kaybının iç konjonktürdeki nispeten olumlu duruma katkı sağladığını düşünecek olursak, Merkez Bankası’ndan sıkılaştırma yolunda herhangi bir adımı beklenmiyordu. Diğer yandan para politikasındaki en büyük riskin de, enflasyon göstergeleriyle uyumsuz bir şekilde zamanından önce veya olması gerekenden fazla gevşeme olduğunu düşünecek olursak, diğer yol da kapalıydı. Bu kapsamda Merkez Bankası beklentileri karşıladı ve faiz oranlarında, ROK’ta veya zorunlu karşılıklarda herhangi bir aksiyon almadı.

Merkez Bankası’nın yapabileceği en olumlu hamle, bir yandan herhangi bir aksiyon almamak, diğer yandan da temkinli para politikası duruşunun süreceği sinyalini vermek olacaktı. Politika açıklamasında, para politikasındaki değişikliklerin enflasyondaki iyileşmeye bağlı olduğuna vurgu yapıldı. Mevcut konjonktür Merkez Bankası’nın temkinli para politikasını sürdürmesi gerekliliğini göstermekteydi. Bu ibarenin politika açıklamasında birebir yer alması güven unsuru açısından önemli. Enflasyon ve döviz kurlarındaki oynaklık, şu anda Merkez Bankası’nın önündeki en büyük iki engel olarak görünüyor. Özellikle döviz kurlarındaki oynaklığın, gıda ve enerji haricindeki TÜFE’nin gerilemesini sınırladığını Nisan ayı verilerinde görmüştük. Nisan ayında çekirdek enflasyon yüzde 7,00 olarak açıklanmış ve çok sınırlı bir iyileşme göstermişti. Fed risklerinin halen aktif olması en büyük dışsal risk olarak görünürken, gıda enflasyonundaki oynaklığın dinmemiş olması manşet TÜFE göstergelerini de riske atarak, içsel risk teşkil ediyor. Makro verilerdeki iyileşmede de para politikasının yanı sıra mali politikaların da devreye girmesi gerektiği düşünülürse, Merkez Bankası olduğu yerde kalarak “bekle gör” duruşu sergiledi. Bu durum risk primini içsel risklerle artırmamak açısından olumludur. 

Haberin Devamı

 


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.916 Değişim: 2,05% Hacim : 115.166 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.956
Açılış: 9.763
32,4375 Değişim: -0,15%
Düşük 32,3695 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,7411 Değişim: -0,66%
Düşük 34,6704 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.441,87 Değişim: 0,23%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.