Uzmanlar Merkez'in kararı için ne dedi?

17.03.2015 - 15:49 | Son Güncelleme :
Uzmanlar Merkez'in kararı için ne dedi? | Piyasa Haberleri

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu (PPK) Mart Ayı faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası politika faizinde değişikliğe gitmeyerek yüzde 7,25'te bıraktı

bigpara.hurriyet.com.tr

##$HABER_1422137$##

Uzmanlar Merkez Bankası'nın kararını değerlendirdi...

MB’nin temkinli davranışı devam edecek
Arda Coşar / ALB Menkul

Tarihi zirve seviyelerine yakın seyir eden kur, Merkez Bankası’nın faiz indirimi konusunda elini kısıtlıyor. Zira kurların yükselmesi ithal mal fiyatları, üretim maliyetleri ve fiyatlama davranışlarını etkileme yoluyla enflasyonu yukarı yönlü etkiliyor. Enflasyon üzerinde yukarı yönlü etki yapması yanı sıra döviz üzerinden net yükümlülükleri olan şirketleri olumsuz etkileyerek reel ekonomi  üzerinde de hasar oluşturuyor. Merkez bankası da kurlarda görülen yukarı yönlü baskı sebebi ile Mart ayında hem haftalık repo faizini,  hem de gecelik borç alma ve verme faizini sabit bıraktı.

Haberin Devamı

Bundan sonraki süreçte özellikle mart ve nisan aylarında baz etkisi ile enflasyonda gerileme beklemekle beraber yüksek kurların fiyatları yukarı yönlü etkilemesi ve gıda fiyatlarında devam eden yüksek seyir enflasyondaki gerilemeyi kısıtlayan etmenler. Ayrıca FED’in  önümüzdeki normalleşme süreci, küresel bazda para birimlerinde dalgalanmalara sebep olabileceğinden finansal istikrarın korunması adına da Merkez Bankası’ndan bir süre daha temkinli para politikasının devamı beklenebilir. 

TCMB Faiz Kararı ve TL etkisi
Tuncay Turşucu / İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü

TCMB para politikası toplantısında faizlerde değişikliğe gitmedi. Buna göre gecelik borç verme faiz oranını %10.75’de, gecelik borçlanma faiz oranını %7.25’de tutarken, politika faizi olan 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranını %7.50 seviyesinde sabit bıraktı. Aynı şekilde bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkânı faiz oranını %10.25’de ve geç likidite penceresi faiz oranını da %12.25’de değiştirmeden bıraktı.

Haberin Devamı

Alınan karar beklentiler yönünde oluştu. Açıklama metnine bakıldığında 2. Paragraf hariç geri kalan kısımda geçen ayki metine kıyasla hiçbir değişiklik yapılmadığı görülüyor. Önceki metinde 2. Paragrafta yer alan “Kurul, çekirdek enflasyondaki düşüşün devam edeceği öngörülmektedir” cümlesi çıkarılmış, yerine “”küresel piyasalardaki belirsizlikler ve gıda fiyatlarındaki artışlar para politikasında temkinli yaklaşımın sürdürülmesini gerektirmektedir.” cümlesi gelmiş durumda. Başka deyişle enflasyona yönelik daha olumsuz bir duruşa geçildiği görülüyor. Diğer yandan dış piyasalardaki belirsizlikte metine girmiş. Bu belirsizlik büyük ölçüde Fed ile ilgili olabilir.

Genel olarak TL açısından olumlu bir karar diyebiliriz. MB açısından piyasalara karşı kredibilitesini koruyan bir karar. Önümüzdeki süreçte enflasyondaki gelişmeler özellikle gıda fiyatlarındaki değişimler yakından takip edilecek. Diğer yandan yarınki Fed toplantısının ardından gelecek açıklamalar ve küresel piyasalardaki rüzgâr belirleyici olacak gibi görünüyor. Her iki gelişmeden de olumsuz etkileyici kararlar gelmezse TL’deki değerlenme bir miktar daha sürebilir. Son açıklamaların ardından siyasi kanattan tansiyonu yükseltecek bir açıklama beklemiyoruz. Eleştiriler devam edecektir ancak piyasaları bozucu düzeyde değil. Aksi durumda TL’deki değer kaybı devam edebilir.

Kararın ardından USDTRY’de oldukça sınırlı bir geri çekilme gözlendi. En azından TL üzerindeki baskının bir miktar azalması ve USDTRY de biraz daha stabil seyirlerin oluşması beklenebilir. TL’deki değerlenmenin sınırlı olmasında Fed kararının ve Cuma günkü FITCH Türkiye değerlendirmesinin bekleniyor olması da etkili olmuş görünüyor.

TCMB’nin kararını olumlu karşılıyoruz
Filiz Özcan / Global Menkul

Toplantı metninde, geçen ay faizlerde 25 baz puanlık indirim gerçekleştirilen metne göre çok sınırlı değişiklikler söz konusu. Geçen ay çekirdek enflasyondaki düşüşün devam edeceği ifadesi metinden çıkartılmış, küresel piyasalardaki belirsizliğe vurgu yapılarak faiz kararı sabit bırakılmış. TL’deki değer kaybından rahatsızlık bu şekilde dile getirilmiş ve önlem alınmış oldu. Bu açıdan TL cinsi varlıklar için TCMB’nin kararını olumlu karşılıyoruz. Ancak TCMB’nin bu kararı sonrasında, faiz konusunda daha önce yapılan eleştiriler tekrar gündeme gelirse, tansiyon yeniden yükselebilir. 


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.740 Değişim: 0,00% Hacim : 122.678 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.634 20.05.2024 Yüksek 10.775
Açılış: 10.661
32,2228 Değişim: 0,14%
Düşük 32,1477 21.05.2024 Yüksek 32,2558
Açılış: 32,1787
35,0059 Değişim: 0,05%
Düşük 34,9315 21.05.2024 Yüksek 35,1881
Açılış: 34,9888
2.501,52 Değişim: -0,36%
Düşük 2.491,56 21.05.2024 Yüksek 2.519,41
Açılış: 2.510,44
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.