Yeni başkanın faiz kararı ne olacak? İşte beklentiler

19.04.2016 - 11:03 | Son Güncelleme :
Yeni başkanın faiz kararı ne olacak? İşte beklentiler | Piyasa Haberleri

Haftanın en önemli gündem maddelerinden biri Merkez Bankası'nın faiz kararı yarın açıklanacak. Yeni başkan Murat Çetinkaya, görevi devraldıktan hemen sonra ilk faiz kararını verecek.

Piyasalar faiz indiriminin yapılacağı konusunda hemfikirken, yapılacak faiz indiriminin kaç puan olacağı tartışılıyor. Piyasanın uzmanları Merkez Bankası'nın faiz kararını bigpara.hurriyet.com.tr'a değerlendirdi.

ÇETİNKAYA İLK SINAVINI VERECEK

Eda Önder Öztürk / Alan Yatırım Kıdemli Analist

##$HABER_1431575$##

TCMB Başkanlığı'na Murat Çetinkaya'nın atanması yeni başkanın kim olacağına dair belirsizliği ortadan kaldırmakla birlikte, seçilen ismin kurum içinden olmasını piyasalar pozitif yönde fiyatladı. Bizleri bekleyen haftada, yeni Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın ilk sınavı 20 Nisan’da gerçekleşecek. Söz konusu toplantıya ilişkin, kendisinin kurum içinden olması nedeniyle hali hazırdaki para politikası duruşunun korunacağı algısı ve bunun paralelinde faiz koridorunun üst bandında faiz indirim beklentisi mevcut.

Haberin Devamı

Son dönemde açıklanan makro verileri ele aldığımızda, olumlu bir tablo çizen veriler (özellikle enflasyon cephesi) Sayın Çetinkaya’ya faiz indirimi konusunda manevra alanı sağlamış durumda. Bizimde bu doğrultuda 20 Nisan’da gerçekleşecek olan toplantıya ilişkin faiz koridorunun üst bandından 25 baz puanlık indirime gidilebileceği yönünde beklentimiz bulunmakta.

ORTAM ÖLÇÜLÜ BİR FAİZ İNDİRİMİNE MÜSAİT

Enver Erkan / ALB Forex Araştırma Uzmanı

Son dönemde küresel bazdaki ekonomik gelişmeler, özellikle de ABD Merkez Bankası Fed’in faiz artırımından kaçınıyor olması içeride pozitif bir durumun oluşmasını sağlamıştır. Mart ayında düşük gelen manşet enflasyon da, Merkez Bankası’nı 2014 Ocak ayında sert bir şekilde artırmak durumunda kaldığı faizleri eski haline getirme, yani normalleşme konusunda cesaretlendirmiştir. Aslında hepimizin bildiği üzere, piyasa faizlerini besleyen en önemli unsurlardan birisi olarak enflasyon beklentileri gösterilmektedir. Mart ayında manşet enflasyon yüzde 7,46’ya düştü; ancak çekirdek enflasyon yerinde kalmaya, yani yüksek olmaya devam etmektedir.

Haberin Devamı

Bu açıdan bakıldığında; piyasa faizlerinin ve ortalama fonlama maliyetindeki gerilemeyi de hesaba kattığımızda ortam ölçülü bir faiz indirimine müsait görünüyor. Biz faiz indiriminin üst bantta 50 bps olarak gerçekleşmesini bekliyoruz. Bu oranın üzerinde bir faiz indirimine ise kurların olumsuz yönde tepki vereceğine dair endişemiz mevcuttur. Dış finansman ihtiyacı olan kırılgan bir ekonomimiz var. Sıkı para politikasını geniş resimde uygulamaya devam etmeli, keskin bir sapma yaşamamalıyız. Dolayısıyla faiz indirimlerinin üst bantta ve sınırlı ölçekte kalması gerektiğini düşünüyoruz. Yarıyıl sonundan itibaren ABD Merkez Bankası Fed’in şahin bir tutum benimsemesi veya küresel ekonomiler kaynaklı olarak risk iştahındaki gerilemenin gelişen ülkelerden para çıkışına neden olması halinde Merkez Bankası’nın gerekli adımları atabilecek hareket kabiliyetinin olması gerekir. Haliyle, radikal faiz indirimleri için erken bir dönemdeyiz diyebiliriz.

PİYASA KATILIMCILARI CİDDİ DEĞİŞİKLİKLER BEKLEMİYOR

Mehmet Arın / InvestAZ Yatırım Uzmanlığı Birim Müdürü

Küresel piyasalardaki gelişmeleri yakından takip eden Merkez Bankası son haftalarda özellikle Çin tarafından gelen verilerin gelişmekte olan ülkeleri pozitif yönde etkilemeye başlaması TCMB’nin faiz politikasında indirim yapılabileceği beklentilerini artırdı. Avrupa Merkez Bankası ve ABD Merkez Bankası’nın faizleri minimumda tutmaya devam etmeleri ve faiz artırımı konusunda oldukça temkinli davranıyor olmaları TCMB’nin de faiz seviyesini yavaş yavaş aşağı çekebilmesi için imkan yaratıyor. Aynı zamanda enflasyonun tek haneli rakamlara henüz indirilmemesine karşı kontrol edilebilir seviyede olması yine önemli bir nokta.

Yeni Başkan Murat Çetinkaya önderliğinde yapılacak olan ilk toplantıda piyasa katılımcıları Para Politikası’nda ciddi değişiklikler beklemiyor. Ancak oluşan şartların en azından faiz koridorunun üst bantında 50 baz puanlık bir idirim kararı almasında yardımcı olacağını düşünüyoruz. Beklendiği gibi bir faiz indirimi gelmesi piyasalarda tepkiye sebep olmayacaktır. Ancak beklenenden fazla 75 - 100 baz puanlık bir indirim TL’ye olan talebin azalmasına sebep olarak USDTL paritesinin yukarı yönlü harelet etmesini sağlayabilir. Beklenenden az indirim yada değişikliğe gitmemesi TL ve TL ye bağlı enstrümanlara pozitif yansıyabilir. Diğer taraftan Merkez Bankası’nın bundan sonra izleyeceği yol ve başkanın piyasaya vereceği mesaj yakından takip ediliyor olacak.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.934 Değişim: 2,24% Hacim : 81.821 Mio.TL Son veri saati : 16:12
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.937
Açılış: 9.763
32,4366 Değişim: -0,15%
Düşük 32,3718 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,7894 Değişim: -0,52%
Düşük 34,7658 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.450,65 Değişim: 0,59%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.