Af Erteleme Tasarı Maddelerinin Anayasa Mahkemesinde Geçilmesi Kabul Edildi

08.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Şartla salıverme ve cezaların ertelenmesine ilişkin tasarının maddelerine geçilmesi kabul edildi -Adalet Bakanı türk: Anayasa mahkemesi kendi sorumluluğu içinde hareket edecektir


ANKARA (A.A) - 08.12.2000 - Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, 23 Nisan 1999 Tarihine Kadar İşlenen Suçlardan Dolayı Şartla Salıvermeye, Dava ve Cezaların Ertelenmesine Dair Kanun Tasarısı`nın Anayasa Mahkemesi`ne götürülmesi durumunda, Yüksek mahkemeninkendi sorumluluğu içinde hareket edeceğini söyledi. Türk, TBMM Genel Kurulu`nda, yasa tasarısı üzerinde getirilen eleştirileri yanıtladı. Türkiye`de, Cumhuriyet`in ilanından itibaren af yasası ya da ceza ertelemesi şeklinde kanunlar çıkartıldığını anlatan Türk, düzenlemenin af kanunu değil, şartlı salıverme olduğunu kaydetti. Bakan Türk, cezaevlerinin Cumhuriyet tarihinin en yüksek doluluk oranına ulaştığını belirtti. Hikmet Sami Türk, gerek af gerekse şartlı salıverme ileinsanlara yeni bir başlangıç yapma imkanı verildiğini anlattı. Hazırlanan yasa tasarısında hakkaniyet ve adalet ilkelerineuyulmasının amaçlandığını kaydeden Türk, DYP`li Ahmet İyimaya`nın konuşmasını eleştirdi. Türk, sözlerini şöyle sürdürdü: Kendileri ölçülü, dikkatli ifadeler kullanmak yerine, abartılı ifadeleri kullanmayı tercih etmiştir. Meclis kürsüsünden Anayasa Mahkemesi`ne, Cumhurbaşkanı`na ne yapması gerektiğini söyleyebilmiştir. Anayasa Mahkemesi ve Cumhurbaşkanı`na ne yapması gerektiği talimatını vermiştir.


Bunu yadırgıyorum. Bazı suçlarda ceza indirimi tanınmasının eleştirilere neden olduğunu bildiren Türk, Anayasa`nın 14. ve 169. maddelerle ilgili suçlar konusunda af getirilemeyeceğini karar altına alarak, ayrımcılık yaptığını, yasa tasarısında da anayasaya aykırılık olmadığını bildirdi. Türk, Anayasa Mahkemesi tarafından yasanın iptal edileceği yolundaki görüşlere katılmadığını bildirerek,
Anayasa Mahkemesi kendi sorumluluğu içinde hareket edecektir dedi. Adalet Bakanı Türk, terörist başınınkapsam dışında tutulduğunu veceza ertelemesinden yararlanmasının sözkonusu olmadığını vurguladı. Türk, işkence yapanların yasadan yararlanmamasının çok doğal olduğunu da sözlerine ekledi.


GRUPLAR ADINA KONUŞMALAR;

DSP Grubu adına konuşan İzmir Milletvekili Hayri Diri, parti olarak kader kurbanları için af istediklerini bildirerek, kamu vicdanını rahatsız eden, uyuşturucu ticareti yapan, devleti dolandıran, tecavüz eden bir kişinin affedilmesi düşünülemez dedi. Devleti soyanların aftan yararlanmasının sözkonusu olmayacağınıkaydeden Diri, trafik suçundan dolayı cezası affedilecek kişilerin yok denecek kadar az olduğunu söyledi.


CEZAEVLERİ ÖRGÜT KAMPI GİBİ

ANAP Grubu adına söz alan Denizli Milletvekili Beyhan Aslan, af ve ceza ertelemesinin toplumda, huzur ve barışın aracı olarak değerlendirildiğini söyledi Af yasasının en fazla çıkartıldığı ülkelerin başında Fransa ve Türkiye`nin geldiğini bildiren Aslan, Af, çok düşünülmesi gereken bir konudur dedi. Aslan, TBMM`de şu anda şarta bağlı örtülü bir affın görüşüldüğünü söyledi. Beyhan aslan, cezaevlerinin örgüt kampı haline geldiğini öne sürürek, açlık grevine gidenler, cezaevinin yeniden örgüt kampı olmasını isteyenler, cezaevlerinesilah, eroin sokulmasını isteyen hain güçlerdir diye konuştu. Aslan, Türkiye`nin demokrasi standartını yükseltmesini, cezaevlerinin, adliyelerin fiziki şartlarının iyileştirilmesini ve çıkan bu affın son af olmasını diledi. Beyhan Aslan, TBMM`nin elinden af çıkartma yetkisinin alınmasını ve özel şartlarda Cumhurbaşkanı`na af yetkisi verilmesini istedi.


BÖLÜCÜBAŞINA AF;

Kişisel görüşlerini açıklayan DYP Antalya Milletvekili Salih Çelen, parti olarak affa karşı olduklarınıtekrarlayarak, getirilen düzenlemenin Anayasa Mahkemesi`nin genişleştilmesi halinde bundan kimlerin yararlanacağını sordu. Çelen, yasa tasarısınınterör örgütü elebaşıın örtülü olarak affedilmesi anlamınageldiğini iddia etti.


TARTIŞMALAR;

FP Manisa Milletvekil Bülent Arınç, kişisel görüşlerini açıklarken, Tasarıdan Başbakan Bülent Ecevit ile Rahşan Ecevit dışında kimsenin memnun olmadığı görüşünü savundu. Arınç, tasarıdaki bazı maddeleri tek tek sayarak, Bunlardan istifade edecekler, kimlere teşekkür edeceklerini iyi bilmelidirler diye konuştu. Arınç, Adalet Komisyonu`ndaki görüşmelerde Bakan Türk`ün istifayla tehdit ettiğini öne sürerek, Cezaevleri çatısından insanlar dışarı atılırken, insanların bağırsakları deşilirken Sayın Bakan`ın aklına itifa gelmiyor diye konuştu. Bu sırada DSP İstanbul Milletvekili İsmail Aydınlı, Arınç`a işkencecileri mi savunuyorsun? dedi. Aydınlı`ya tepki gösteren Arınç, Otur yerine, senin aklın yetmez diye bağırdı. Aydınlı ve Arınç arasındaki laf atmalar nedeniyle kısa süreli tartışma yaşandı. Konuşmasını sürdüren Arınç, kendilerinin hukukun dediği olsun ilkesini savunduklarını belirteek, Kırcı da yararlansın hukukun dediği olsun, işkenceciler de yararlansın hukukun dediği olsun şeklinde konuştu. Sataşma olduğu gerekçesiyle söz alan DSP Grup Başkanvekili Aydın Tümen, Arınç`ı ajitasyon yapmakla suçladı. Daha sonra yapılan oylamada tasarının maddelerine geçilmesine karar verildi. Oylamaya 295 milletvekili katıldı; 237 kabul oyuna karşılık 53 ret oyu verildi ve 5 kişi de çekinser oy kullandı. Genel Kurul çalışmalarına saat 18.00`e kadar ara verildi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.916 Değişim: 2,05% Hacim : 115.166 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.956
Açılış: 9.763
32,4375 Değişim: -0,15%
Düşük 32,3695 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,7411 Değişim: -0,66%
Düşük 34,6704 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.441,87 Değişim: 0,23%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.