Çanakkale de teslim

22.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

1 askerin şehit olduğu, 3 mahkumun hayatını kaybettiği operasyonda, bazıları ağır yaralı, 26 kişi de hastaneye sevk edildi. Erkek mahkumların F Tipi cezaevlerine sevki için hazırlık başladı.


HABER MERKEZİ - Çanakkale E Tipi Cezaevi`nde `ölüm orucu` tutan mahkumların kurtarılmasına yönelik düzenlenen ve üç gün süren `Hayata Dönüş Operasyonu` dün saat 13.15 sıralarında sona erdi. İstanbul Ümraniye Cezaevi`nde ise dün gün boyu süren operasyonlarda, gazetemiz yayına girerken henüz sonuç alınamıştı. Çanakkale`deki operasyonun 3. gününde, cezaevinin spor salonunun alt katlarında barikat kuran mahkumlara `teslim olun` çağrıları sürekli yinelendi. Sıcak temas sağlanabileceğini dikkate alan jandarma timleri, balistik kalkan kullanarak kuşattıkları bölgede mevzi aldılar. Bu arada çok sayıda mahkum ailesi cezaevi çevresinde bekleyişlerini sürdürdü. Saat 10.00 sıralarında teslim olmak için sürünerek dışarı çıkmaya çalışan iki mahkuma arkadaşlarının ateş açtığı bildirildi. Teslim olanlardan 3`ü Devlet Hastanesi`ne kaldırıldı. Mahkumların, yetkililere verdikleri ifadelerinde, ``Biz daha önce teslim olacaktık. Ancak örgüt izin vermiyordu`` dedikleri ifade edildi. Daha sonra peyderpey teslim olan mahkumlar cezaevinin nizamiye bölümünde grup halinde güvenli bir bölüme alındılar.
Bu arada, iş makinelerinin cezaevinin duvarında açtığı deliklere yaklaşan 15 - 20 kişilik bir grup cezaevi avlusuna çıkarak, hasta olan 2 mahkumu güvenlik güçlerine teslim ettiler. Bu grubun yetkililerle teslim olma koşulları konusunda görüşmeler yaptığı öğrenildi.


F Tipi`ne sevk edilecekler;

Bir süre önce Bayrampaşa Cezaevi`nden, Çanakkale E Tipi Cezaevi`ne sevk edilen ve terör örgütü DHKP - C`nin sözde lider kadrosunda yer aldığı bildirilen Ali Osman Köse`nin, güvenlik güçleri tarafından ele geçirilmesinin ardından, koğuşlara gaz bombası atılması durduruldu. Saat 13.15 sıralarında ise yetkililer, operasyonun sona erdiğini açıkladılar. 3 gün süren operasyon sonunda Mustafa Mutlu Adlı bir asker şehit olurken, 3 mahkum öldü. Bir kısmı ağır yaralı 26 mahkum da Çanakkale Devlet Hastanesi`nde tedavi altına alındı. Bu arada, ilk planda erkek mahkumların F tipi cezaevine nakli için de hazırlıkların başlatıldığı öğrenildi.


Müdahaleyi bir saatte bitiririz ama...

Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Hayata Dönüş Operasyonu`nda ölen tutuklu ve hükümlü sayısının 17`ye yükseldiğini bildirdi. Türk, ``Ciddi bir direnişle karşı karşıyayız. Aslında bir saatte bitirilir ama can kaybı olmaması için titiz davranılıyor``
dedi. Adalet Bakanı Türk, dün öğle saatlerinde bakanlıktan ayrılırken gazetecilere yaptığı açıklamada, Ümraniye ve Çanakkale cezaevlerinde, tutuklu ve hükümlülerin direnişlerinin sürdüğünü, operasyonda ölenlerin sayısının 17`ye yükseldiğini bildirdi. F tipi cezaevlerine nakledilen hükümlü ve tutuklu sayısının 524 olduğunu açıklayan Bakan Türk, bu hükümlü ve tutuklularla avukatlarının bugünden itibaren görüşme yapabileceğini, ailelerin ise bayramdan önce F tipi cezaevlerinde kapalı görüş yapabileceklerini ifade etti.


Bartın`da telefon bulundu;

Bir gazetecinin, ``Bayrampaşa ve Bartın cezaevi arasında iki mahkumun telefon görüşmesi basına yansıdı. Ancak, Bartın`dan telefon çıkmadı`` diye soru yöneltmek istemesi üzerine, açıklama sırasında Türk`ün yanında bulunan Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü Ali Suat Ertosun, Bartın Cezaevi`nde telefon bulunduğunu bildirdi. Aynı gazetecinin, ``Bu telefon konuşmasındaki (kendinizi yakın) talimatına rağmen Bartın Cezaevi`nde kendisini yakan çıkmadı. Bunu nasıl değerlendireceksiniz?`` diye sorması üzerine Türk, ``Bunu değerlendirebilecek durumda değilim, ama bu görüşme kaydedilmiştir, teşhir edilmiştir`` yanıtını verdi.
Bakan Türk, koğuş sistemi sona erdirilinceye kadar, oda sisteminin ön planda olduğu F tipi cezaevlerinde yerleşimin devam edeceğini belirterek, ``F tipi cezaevleri elbette kullanılmak için yapılmıştır. Biz toplumsal bir mutabakat arıyoruz. Uluslararası bir sempozyum düzenleyip-dünyadaki uygulamalar, bizdeki eleştiriler, bütün bunları - değerlendirmek istiyoruz`` diye konuştu.


Cezaevinden alev tüpü ve gaz maskesi de çıktı;

İzmit - `Hayata Dönüş Operasyonu` kapsamında boşaltılan Gebze Özel Tip Cezaevi`nde, çok sayıda kesici ve delici alet, gaz maskesi, alev tüpü, elektronik malzeme, afiş, pankart ve 2 kamyon örgütsel doküman ele geçirildi. İl Jandarma Komutanı Albay Aydın Kurudal, operasyon sırasında ele geçirilen malzemeleri, gazetecilere tanıttı. Kurudal`ın verdiği bilgiye göre, cezaevinde yapılan aramada ele geçirilen malzemeler şunlar: ``Çok sayıda molotof kokteyli. 30 delici şiş, 13 kesici alet, 2 alev tüpü, 25 el yapımı gaz maskesi, 25 demir sopa, 20 çelik kalkan, 15 tahta sopa, 3 adaptör, akım teli, pil yatağı, güç kaynağı, elektrikli su ısıtıcısı, 2 mengene, 2 CD, 1 VHS kaset, 4 örgüt mühürü, 25 kaset, elektrikli cihaz yapımında kullanılan malzemeler, barikatta kullanılan 7 demir kapı, 2 elektrikli daktilo, enjektör, ağrı kesici ilaçlar, 1 cep telefonu, örgüt lideri ve mensuplarının el çizimi fotoğrafları, afiş ve pankartlarla 2 kamyon dolusu kitap, dergi ve gazete.`` Tedavilerin tamamlanmasının ardından, ölüm orucu tutanların Kocaeli F Tipi Cezaevi`ne sevk edileceğini belirten Kurudal, F Tipi Cezaevi`ne nakiller hakkında da bilgi verdi. Kurudal, şunları kaydetti: ``368 kişi kapasiteli F Tipi Cezaevi`ne, dün 21 kişi getirildi. Sevkıyat sürüyor. Getirilenlerden 20`si Bursa Özel Tip, 1`i de Bayrampaşa Cezaevi`nden.`` Bu arada, Kandıra yolu üzerindeki cezaevine sevklerin sağlıklı yapılabilmesi için de, F tipi cezaevi çevresinde olağanüstü güvenlik önlemi aldığı görüldü.


F Tipi, örgüt liderlerinin etkinliğini azaltacak;

Hayata dönüş operasyonu` kapsamında cezaevlerinde düzenlenen operasyonlardan sonra Edirne`deki F Tipi Cezaevi`ne getirilen tutuklu ve hükümlülerin sayısı 248`e ulaştı. Edinilen bilgiye göre, Edirne F Tipi Cezaevi`ne salı günü Bayrampaşa Cezaevi`nden 118 tutuklu ve mahkum getirilmişti. Bu kişilerin arasında, terör örgütü DHKP-C`nin sorumlularından Sabancı suikasti sanığı Ercan Kartal ile Şadi Özpolat da yer almıştı. Bursa`dan 130 kadar mahkum ve tutuklu daha önceki gece Edirne`ye getirildi. Bir emniyet yetkilisi, cep telefonu ve silah gibi aletlerin, F tipi cezaevlerinde olmayacağına inandığını belirterek, terör örgütünün sözde ileri gelenlerinin örgütle ilişkilerinin ve etkinliklerinin azalmasının beklendiğini belirtti. Yetkililer, 373 kişi kapasiteli cezaevine yeni nakillerin yapılmasının beklendiğini de belirttiler.


Uşak`ta yeniden operasyon,
`Hayata Dönüş Operasyonu` kapsamında Uşak E Tipi Cezaevi`nde bazı tutuklu ve hükümlülerin sağlık durumlarının ağırlaştığının öğrenilmesi üzerine, jandarmanın dün yeniden operasyon düzenlediği bildirildi. Edinilen bilgiye göre, jandarmanın koğuş kapısı arkasına kurulan barikatı dağıtarak içeri girmesi üzerine kendilerini yakan mahkumlardan, vücudunda yüzde 80 yanık olan 2 kadın mahkum Atatürk Eğitim Hastanesi`ne kaldırıldı. Tutuklu ve hükümlülerin tedaviyi kabul etmedikleri öğrenildi. Bu arada, basın mensuplarının `Hayata Dönüş Operasyonu` ile ilgili sorularını yanıtlayan Vali Ayhan Çevik, cezaevinde yapılan operasyondan sonra koğuşlarda 3 cep telefonu, 4 oyuncak tabanca, 2 şiş, 5 kullanılmış serum, 2 bin 136 sol içerikli kitap, 2 el yapımı molotofkokteyli ele geçirildiğini bildirdi. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.717 Değişim: 0,00% Hacim : 96.998 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.664 25.04.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.754
32,5129 Değişim: 0,08%
Düşük 32,4536 26.04.2024 Yüksek 32,5626
Açılış: 32,4865
34,9545 Değişim: -0,05%
Düşük 34,8416 26.04.2024 Yüksek 35,0042
Açılış: 34,9718
2.440,44 Değişim: 0,17%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.443,01
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.