Koalisyon mu olur, erken seçim mi?

23.07.2015 - 13:38 | Son Güncelleme :
Koalisyon mu olur, erken seçim mi? | Politika Haberleri

CHP lideri Kılıçdaroğlu, erken seçim ihtimalinin daha yüksek olduğunu düşündüğünü açıkladı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, koalisyon hükümeti kurulması için atılan iyi niyetli adımlara rağmen erken seçimin daha yüksek bir ihtimal olduğunu belirterek, olası bir erken seçimde AK Parti tek başına iktidara gelse bile bu muhalefet tablosu ile hiçbir sorunu çözemeyeceğini belirtti. 

Genel seçimde tek başına iktidar olma çoğunluğunu kaybetmesinin ardından AK Parti'nin Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu koalisyon görüşmeleri için çalışmalara başladı. 

Haberin Devamı

##$HABER_1425188$##

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 9 Temmuz'daki görevlendirmesinin ardından ilk tur görüşmeleri gerçekleştiren Davutoğlu, ağırlıklı olarak CHP ile koalisyon seçeneği üzerinde duruyor. 

Kılıçdaroğlu Yeni Şafak gazetesine verdiği demeçte, erken seçim ihtimalini mümkün görüp görmediği sorusuna "Evet. Ben erken seçim ihtimalini daha yüksek görüyorum. Koalisyon için iyi niyetli atılmış adımlar var ama gerçekçi olarak baktığımızda bunun bazı zorlukları var" dedi. 

Bir erken seçim olursa CHP açısından çok değişik bir sonuç çıkmayacağını, MHP'nin ise oy kaybedebileceğini ifade eden Kılıçdaroglu, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Diyelim ki bir erken seçim oldu AK Parti tekrar iktidar oldu. Tek başına iktidar olmak için 18 vekil eksiği var, bunu 25 sayı artırdı. Bu çoğunlukla dört yıllık bir iktidar çok zor olur ve bu muhalefetle götüremez. Karar veremez, anayasayı değiştiremez, Kürt sorunu gibi devasa bir sorunu çözemez. Hele Ortadoğu'daki bu politika böyle devam ederse Türkiye çok daha büyük sorunlarla karşı karşıya kalır. O nedenle koalisyon gerçekten de çok sağlıklı bir çıkış yolu." 

Cumhurbaşkanı, hükümet kurma çalışmalarının 45 gün içinde tamamlanamaması halinde erken seçim kararı alabiliyor. 

Haberin Devamı

Koalisyon görüşmeleri sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ne taraf olmasını ne de tartışılmasını istediklerini söyleyen Kılıçdaroğlu, "Sayın Cumhurbaşkanı anayasal sınırları içinde kalmalı, koalisyon görüşmelerinin bir parçası olmamalı. Eğer cumhurbaşkanını anayasal konumunda tutabilirsek ve öyle kalabilirse bizim açımızdan herhangi bir sorun yok" dedi. 

Kılıçdaroğlu kurulacak olası bir AK Parti-CHP hükümetinin nasıl olmasını istediklerini de şöyle anlattı: 

"Eğer bir hükümet kurulacaksa, bu hükümet birinci olarak 'yüksek profilli' olmalı. İkincisi, dört yıllık süre için kurulmalı. Üç, samimi temeller üzerinde inşa edilmeli. Yani karşılıklı güven olması lazım. Eğer bu üç koşul bir arada olmazsa bu hükümet başarısız olur, ne size fayda sağlar ne de bize fayda sağlar. Bunu Sayın Davutoğlu'na da söyledim, kendileri de hak verdi. Dikkat ederseniz yüksek profilli bir hükümet ihtiyacındayız demiyorum, zorundayız diyorum."


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.916 Değişim: 2,05% Hacim : 115.166 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.956
Açılış: 9.763
32,4375 Değişim: -0,15%
Düşük 32,3695 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,7411 Değişim: -0,66%
Düşük 34,6704 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.441,87 Değişim: 0,23%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.