Aycell-Aria birleşmesine onay

14.08.2003 - 12:45 | Son Güncelleme :

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, özelleştirme konusunda yeni düzenlemeler getiren 4971 sayılı yasayı onayladı

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, özelleştirme konusunda yeni düzenlemeler getiren 4971 sayılı yasayı onayladı. Yasa Aycell`in başka şirketlerle birleştirilmesi konusunda Türk Telekom`a yetki veriyor. Böylece Aycell ile Aria birleşebilecek.

Yasa ile devlet bakanı sayısının azalması da dikkate alınarak Özelleştirme Yüksek Kurulu`nun (ÖYK) üye sayısı 4`e indiriliyor. ÖYK, Başbakan`ın başkanlığında ve belirleyeceği 4 bakandan oluşacak. Kurul oybirliğiyle karar verecek. Başbakan, özelleştirme uygulamalarına ilişkin yasa ile ilgili yetkilerini görevlendireceği bir bakana devredebilecek.

Özelleştirme programında bulunan kamuya ait kuruluşların yöneticileri, bu kuruluşların özelleştirme işlemlerine dolaylı ya da dolaysız yararlanan sıfatıyla taraf olamayacak.

Özelleştirme kapsamındaki kuruluşların varlıklarının değer tespitinde, ``uluslararası kabul yöntemlerinden en az üçünün uygulanmasını`` öngören hüküm de değiştirildi. Özelleştirilecek kuruluşların değer tespitinde, uluslararası kabul yöntemlerinin en az ikisi uygulancak.

KAPALI TEKLİFTE DEĞİŞİKLİK
``Kapalı teklif`` usulünde de değişiklik yapılan yasaya göre, yapılan en az iki ihaleden sonuç alınamazsa özelleştirilecek kuruluşa ilişkin olarak isteklilerden yatırım, üretim, istihdama ilişkin proje veya teknoloji üretimi taahhütlerini içeren teklifler alınacak; pazarlık görüşmeleri sonucunda ihale komisyonunca istekli ya da isteklilerin teknik veya mesleki yeterlilik, mali güç, yönetim ve sorumluluk nitelikleri dikkate alınarak gerçekleştirilen ihaleler, İdare tarafından ÖYK onayına sunulacak.

PERSONELİN DURUMU
Yasayla özelleştirme kapsamındaki kuruluşlardan diğer kamu kurumlarına nakledilecek personelin durumuna ilişkin düzenlemeler de getiriliyor.

Bu kapsamda, personelin özlük haklarında kurumlar arasında uyum sağlanıyor ve mali haklarına ilişkin düzenlemeler yapılıyor. Yasa, şahsa bağlı kadrolarda, nakledilen kurumdaki hakların yitirilmesinin önlenmesine ilişkin düzenlemeler de içeriyor.

Yasaya eklenen bir geçici maddeyle daha önce özelleştirme kapsamına alınan kurumlardan nakledilen personelin özlük hakları da yasadaki düzenlemeye paralel hale getirilerek şahsa bağlı kadrolardaki personelin bu haklarının üç yıl daha sürmesi hükme bağlanıyar. Özelleştirmeye ilişkin yasa uyarınca nakledilecek personel için ihdas edilen kadro 10 bin artırılarak, 20 binden 30 bine çıkarılıyor.

Özelleştirme programında bulunan kuruluşlarda sermaye artışlarında ticaret siciline tescil işlemleri ve SPK kayıt işlemlerinde vergi, resim, harç, katkı payı ve benzeri şekilde hiçbir ücret alınmayacak.

Kamu kurum ve kuruluşları, kendilerine özelleştirmeyle ilgili intikal eden işlemleri öncelik ve ivedilikle inceleyip sonuçlandıracak.

Tütün üreticilerine yönelik düzenlemeler de getiren yasayla piyasaya girecek olanlar için ``tam ve yeni teknoloji`` getirme koşulu``entegre`` olarak değiştirilerek, piyasaya girme koşulu yumuşatıldı.

TÜRK TELEKOM`A KOLAYLIKLAR
Yasayla, Türk Telekom`un özelleştirilmesi çerçevesinde hisse senedi ile değiştirilebilir sermaye piyasası araçlarının kullanımına imkan tanınıyor. Bu kapsamda, Telgraf ve Telefon Kanunu`na bir geçici madde eklenerek, Türk Telekom tarafından kurulan GSM şirketi Aycell`in başka bir şirket ile birleşmesi konusunda Kurum yetkili kılınıyor.

Türk Telekom`un borç ya da kredi almasına olanak sağlayan yasa ile Türk Telekom hissesinin satışına ilişkin olarak Özelleştirme Fonu`ndan karşılanan tüm giderlerin satış sonrası sağlanacak gelirden mahsup edilerek, Hazine tarafından Özelleştirme Fonu`na ödenmesi hükmüde getirildi.

ŞANS OYUNLARI ÖZELLEŞİYOR
Milli Piyango İdaresi`nin şans oyunlarına ilişkin faaliyetleri ile düzenleme ve denetim faaliyetleri birbirinden ayrılarak, oynatılan şans oyunları ile bundan sonra oynatılacak şans oyunlarının lisansının ihale sonucunda en fazla 10 yıla kadar gerçek ve tüzel kişilere devrine imkan tanınıyor.

Böylece Milli Piyango İdaresi`nin şans oyunlarıyla ilgili faaliyetlerinin lisans devri yoluyla özelleştirilmesi mümkün olacak; kamu sektörü bu alandan çekilerek düzenleme, izleme ve denetim görevi yapacak.

Şans oyunlarına ilişkin lisans verilmesi işlemlerinde Özelleştirme Yüksek Kurulu yetkili olacak.

Yasanın geçici maddesiyle özelleştirme kapsamındaki kuruluşların kullanımında olan kıyılara ilişkin tüm yetki ve işlemler Özelleştirme İdaresi`ne devredilecek. Bunlara ilişkin işlemler düzenlemenin yürürlüğünden itibaren iki ay içinde yapılacak.

Bir başka geçici madde uyarınca da Türkiye Kalkınma Bankası tarafından, TURBAN`a kullandırılan 2 milyar Japon Yeni kredi, Özelleştirme İdaresince Türk Lirası bazında ve faizsiz olarak bir yıl içinde bankaya ödenecek.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.083 Değişim: 1,69% Hacim : 108.810 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.942 29.04.2024 Yüksek 10.083
Açılış: 9.992
32,3686 Değişim: -0,21%
Düşük 31,7688 29.04.2024 Yüksek 32,5630
Açılış: 32,4375
34,7662 Değişim: 0,07%
Düşük 34,5177 29.04.2024 Yüksek 34,9922
Açılış: 34,7411
2.435,36 Değişim: -0,14%
Düşük 2.384,03 29.04.2024 Yüksek 2.448,09
Açılış: 2.438,67
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.