Geleceğin Akıllı Ev Eşyaları

12.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Akıllı ev eşyaları sonunda yavaş yavaş vitrinlerdeki yerini almaya başladı. Özellikle ABD`de geniş bandlı internet bağlantısına sahip hane sayısının artmasıyla bu tür akıllı aletlerle donatılmış evlerin çok kısa sürede yaygınlaşacağı tahmin ediliyor. İşte bu tür evlerde kullanılacak ve önümüzdeki günlerde piyasaya sürülmesi beklenen ürünlerden örnekler:


1) THALIA HLT AKILLI BANYO TARTISI,

Sunbeam: Bu dijital tartı, size sadece kaç kilo olduğunuzu bildirmekle kalmıyor. Aynı zamanda ideal kilonuzu hesaplıyor ve size çeşitli rejimler öneriyor. Bu rejimlerden birini kabul ettiğiniz takdirde de rejime uygun yemek tarifleri sağlıyor.


2) HOME OFFICE OF 2020,

Lexmark: Bu çalışma masası pek çok ilginç özelliğiyle dikkat çekiyor. Öncelikli olarak belirtilmesi gereken nokta, mobilyanın tamamen çevre dostu olması, çünkü masada kullanılan `kereste` ay çekirdeğinden imal edilmiş. Ayrıca masa katlandığında oval bir biçim alarak çok az yer kaplıyor.

3) SCREENFRIDGE,

Electrolux: Henüz `konsept` aşamasında olan bu buzdolabı bilgisayar ve dokunmatik ekranla donatılmış bir teknoloji harikası. Ürün paketlerinin üzerindeki bar kodlarını okuyarak içindekilerin listesini tutuyor ve belli bir ürün bittiğinde internete bağlanarak bunu manavdan sipariş ediyor. Ayrıca hoparlörleri, mikrofonu ve video kamerası sayesinde ev halkının haberleşmesine imkan tanıyor. TV ve radyosu da cabası.

4) HOMEHELPER,

Thalia: Yapılması gereken işleri bu alet sayesinde işi yapacak olan akıllı cihaza bildirebiliyorsunuz. Örneğin kahveniz siz eve geldiğinizde hazır olacak.

5) AUTO MOWER,

Husqvama: Kendi kendine hareket edebilen bu çim biçicisi sayesinde artık kolunuzu kıpırdatmadan bahçenizin bakımını yapabileceksiniz. MEDYA Korsanlığa veda Dünyanın en büyük medya gruplarından Bertelsmann`ın müzik birimi BMG Entertainment`ın kısa süre önce bütün müzik sanayiinin topluca yok etmek üzere saldırdığı ve son dakikadaki bir mahkeme kararıyla ayakta kalmayı başaran Napster`la anlaşması herkes için büyük bir sürpriz oldu. Bertelsmann`ın patronu Thomas Middelhoff ile Napster`ın kurucusu Shawn Fanning arasında yapılan anlaşmaya göre, Bertelsmann Napster`a 50 milyon dolar verecek, Napster da bu parayla sitesinden müzik indiren üyelerinin bu hizmet için belli bir ücret ödemelerini sağlayacak bir teknoloji geliştirecek. Yalnız bu planın bir riski var. Napster`a dava açan diğer müzik devleri Time Warner, Sony, Universal ve EMI`nin de BMG gibi Napster`la anlaşması ve açtıkları davadan vazgeçmeleri gerekiyor.


YAZILIM Çanlar Microsoft için çalıyor Microsoft`un bilgisayar ağına hacker`ların sızması, sızmakla kalmayıp sistemde günlerce at koşturması güvenlik tartışmasını yeniden gündeme getirdi. Elbette ki hiçbir ağ `hack`lanamaz değil ama bu ağ Microsoft`un şirket içi bilgisayar sistemi olunca işler değişiyor. Kullanıcıların genel kanısı Microsoft`un güvenliği bilerek ihmal ettiği yönünde, çünkü şirket yazılımlarına sürekli yeni unsurlar eklerken aynı zamanda hacker`ların sisteme sızmasını sağlayan `açık`lar yaratıyor. Örneğin son saldırıda hacker`lar Microsoft`un ağına


QAZ virüsünü kullanarak girdiler. Bu virüs Windows`un dosya paylaşımı özelliklerinden faydalanarak sisteme `bulaşıyor`. Uzmanlar ve kullanıcılar artık Microsoft`un her gün yazılımlarına yeni özellikler eklemek yerine daha güvenli yazılımlar üretmesini istiyor.

EĞLENCE Çocuğunu sevindirmek isteyenlere Newsweek dergisi önümüzdeki günlerde piyasaya sürülecek video oyunlarını tek tek inceleyip en iyi oyunlardan oluşan bir liste hazırlamış. Bu listede PC`nin yanı sıra Playstation 2 ve Sega`nın Dreamcast sisteminde oynanabilecek oyunlar yer alıyor. Listedeki oyunların kasım sonunda piyasada olması bekleniyor. Eğer yılbaşı için alışverişe çıkacaksanız `çocuğunuzu sevindirmek` için aşağıdaki listeye göz atmanızda fayda var.

KERESTECİLER DE YEŞİLLENİYOR Başta yağmur ormanları olmak üzere dünyanın bütün orman arazilerini korumak ve sürekliliğini sağlamak amacıyla mobilya şirketleri, çevre grupları ve Amerika, Avrupa ve Asya`daki kereste üreticileri tarafından kurulan Forest Stewardship Council (FSC) kereste üreticilerini `yeşil`le barıştırmak için yola çıktığı 1993 yılından bu yana tahmin edilenden çok daha büyük mesafe kat etmeyi başardı. FSC`nin amacı dünya ormanlarının çevreye ve yeşile en az zarar verecek şekilde yönetilmesini sağlamak. Bu amaçla sadece öngördüğü kurallara uygun davranan kereste şirketlerine sertifika veren FSC`nin başarılı olması halinde dünyada sertifikasız kereste üreticisi kalmayacak ve böylece dünya ormanları `sürdürülebilir` bir işletme tarzına kavuşturulacak. Ancak her ne kadar şimdiye dek hızlı bir gelişme gösterdiyse de FSC`nin kat etmesi gereken büyük bir yol var. Konseyin 7 yılda sertifika verdiği şirketlerin kullandığı 241 orman, dünyanın 500 milyon hektarlık üretken orman arazisinin sadece yüzde 4`ünü oluşturuyor. FSC`nin hedeflenen işlevi gerçekleştirebilmesi, yani ormanların sürekliliğini sağlayabilmesi için bu oranı hızla yukarı çekmesi gerekiyor. Şimdiye kadarki performansı da konseyin bu işin üstesinden gelebileceğine dair umutları artırıyor.

OTOMOTİV Mercedes`e ince ayar gerekli DaimlerChrysler`de işler iyi gitmiyor. Üçüncü çeyrekte Chrysler`in 512 milyon dolar zarar etmesi şimdilik en büyük sorun. Aynı dönemde satışları yüzde 15 artan Mercedes`te ise her şey yolunda gibi görünüyor. Ancak şirkete yakından bakılınca burada da ileride sıkıntılara yol açabilecek bazı gelişmeler dikkat çekiyor. Bunların içinde en önemlisi Mercedes`in yüzde 7 olan kar marjının diğer büyük üreticilerinkinden yüksek olmakla birlikte en büyük rakibi BMW`nin yüzde 11`lik kar marjının epey gerisinde seyretmesi. Doların değer kazandığı ve C serisi satışlarının iyi gittiği bir dönemde kar marjının sadece yüzde 5 artması, Mercedes`in gelecek yıl bu koşullar değiştiği takdirde şu anki kar marjını ve satış seviyesini korumakta çok zorlanacağını haber veriyor. ABD Yılan hikayesine dönen ABD başkanlık seçimlerinde galibin belirlenmese geciktikçe yatırımcıların da işi zorlaşıyor. Çünkü Al Gore ya da George Bush`un başkanlığı halinde avantajlı veya dezavantajlı duruma gelecek sektörler büyük farklılık gösteriyor.


Bu da doğal olarak yatırımcıların yeni stratejiler geliştirmelerini gerektiriyor. Uzmanlara göre Gore`un kazanması en çok çevre şirketlerine yarayacak, ilaç, sağlık ve savunma sektörüyse bu durumdan zarar görecek. Bush iktidarında ise yönetimin daha az devletçi ve mevzuat açısından daha az müdahaleci bir politika izleneceği tahminleri bu süreçten sigara, teknoloji, mali hizmet ve savunma sektörlerinin karlı çıkacağı yorumlarının yapılmasına neden oluyor. EN İYİ 20 OYUN

1) The Legend of Zelda: Majora`s Mask
2) Backyard Soccer MLS Edition
3) Wacky Races
4) Pokemon Gold&Silver
5) Samba De Amigo
6) SSX7) Madden NFL 2001
8) Ecco The Dolphin: The Defender of the Future
9) Shenmue
10) Tony Hawk`s Pro Skater 2
11) Command&Conquer Red Alert 2
12) American McGee`s Alice
13) Final Fantasy IX
14) Rainbow Six Covert Ops Essentials
15) The Sims: Livin` Large
16) Crimson Skies
17) Star Trek Voyager: Elite Force
18) Kessen
19) Warriors of Might and Magic
20) No One Lives Forever. (PARA)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.717 Değişim: 0,00% Hacim : 96.998 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.664 25.04.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.754
32,5669 Değişim: 0,25%
Düşük 32,4536 26.04.2024 Yüksek 32,5703
Açılış: 32,4865
34,9581 Değişim: -0,04%
Düşük 34,8267 26.04.2024 Yüksek 35,0062
Açılış: 34,9718
2.445,46 Değişim: 0,38%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.447,19
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.