Teknoloji şirketleri ‘uzaktan’ çalışıyor

18.11.2022 - 09:30 | Son Güncelleme :
Teknoloji şirketleri ‘uzaktan’ çalışıyor | Teknoloji Haberleri

Pandemi ile birlikte yaygınlaşan uzaktan çalışma modeli birçok kurum için kalıcı hale geldi. Endeavor Türkiye ile girişimci şirketler için insan ve kültür konularında danışmanlık hizmetleri veren Melon’un ortak yürüttüğü Girişimci Şirketlere Özel Ücret ve Yan Haklar Raporu’na göre de çalışma tercihleri değişti.

Hürriyet gazetesinden Aysel Alp'in haberine göre; Türkiye’nin hızlı büyüyen 70 teknoloji şirketinden alınan verilerle hazırlanan raporda, şirketlerin yüzde 70’inin hibrit, yüzde 24’ünün tamamen uzaktan çalışma modelini kullandığı yer aldı. Tamamen uzaktan çalışmayı planlayan şirket sayısı geçen sene yüzde 6 iken, bu yıl yüzde 24’e çıktı. Hibrit çalışan şirketlerin yarısı, hangi gün çalışılacağı konusunu elemanlarına bıraktı. Şirketlerin yüzde 92’si üretkenliğin ofisten çalışmaya kıyasla aynı veya daha yüksek olduğunu belirtirken; yüzde 65’i uzaktan çalışma ortamında etkin iletişimi sürdürme ve yüzde 48’i de çalışan bağlılığını koruyabilme konusunda endişeli olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

YÜZDE 150 MAAŞ ARTIŞI

Katılımcıların tamamı 2022 yılında çalışanlarına ek zamlar uyguladı. Daha önce maaşları yılda bir kez gözden geçiren şirketlerin yüzde 76’sı bu yıl maaşları iki veya daha fazla kez artırdığını bildirdi. 2022 sene başı maaş zammı hariç, şirketler medyanda ortalama yüzde 42, üst çeyrekte ortalama yüzde 60 ek zam uyguladı. Yazılımcıların son 6 ayda yani mayıs ayından itibaren maaşları yüzde 50’nin üzerinde arttı. Giriş seviyesindeki bir yazılımcı maaşı nisan ayında 10 bin lirayken, ekimde 17 bine; giriş seviye yapay zeka mühendis maaşı da 12 bin 500 liradan 21 bin liraya çıktı. Giriş seviye yazılımcı maaşındaki artış geçen yılın aynı ayına göre yüzde 150 oldu.

BEYİN GÖÇÜ SORUNU

Şirketlerin yüzde 60’ı yetenek kaybındaki ana nedenin, yurtdışı pazarlardan gelen iş teklifleri olduğunu belirtti. Geçen sene işten ayrılan her iki yazılım geliştiriciden biri, yurtdışında bir şirkete geçti. Rapora göre en yüksek maaşlar da en hızlı devir oranı da yazılım geliştirmecilerde görülürken, uzaktan çalışmanın yeni normal kabul edildiği bir dünyada yurtdışı şirketler bunu fırsat bilerek yönlerini Türkiye’ye çevirdi. Öyle ki kendi ülkelerine göre düşük ücret alan Türk teknoloji çalışanlarına Türkiye’de bir şirketin teklif edebileceğinin çok üzerinde maaşlar sunmaya başladılar. Endeavor Türkiye Genel Sekreteri Aslı Kurul Türkmen, “Bu yıl da beyin göçü ve enflasyon ortamı, girişimcilerin yetenek politikalarını defalarca gözden geçirmelerini gerektirdi. Çalışma düzeninde köklü değişiklikler yapan, ofise dönen, uzaktan çalışan ya da hibrit çalışmayı deneyen girişimler oldu. Biz bu araştırmayla biraz da olsa onlara bu konularda destek olmayı hedefledik. Girişimcilere insan kaynakları politikalarını oluştururken yol gösterici olacağımızı umuyorum. Ekonomiler düşüşe geçtiğinde, girişimciler ortaya çıkar. Türkiye’nin girişimcilik potansiyeline sonuna kadar inanıyoruz” dedi. Melon Kurucusu Sure Köse Ulutaş da şirketlerin başarısı ve büyümesi için en kritik konunun yeteneği çekmek ve elde tutmak olduğunu vurguladı. Köse, “Raporda bu sene, bilhassa teknoloji sektörünün kanayan yarası olan ‘yurtdışına yetenek kaybı’ konusu ile ilgili bir analiz eklerken, hibrit çalışmanın herkesçe benimsendiği yeni düzende, şirketlerin öğrenimlerine ve bu konudaki en iyi uygulamalara detaylı şekilde yer verdik” dedi.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.916 Değişim: 2,05% Hacim : 115.166 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.956
Açılış: 9.763
32,4375 Değişim: -0,15%
Düşük 32,3695 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,7411 Değişim: -0,66%
Düşük 34,6704 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.441,87 Değişim: 0,23%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.