Telekom`da Türk Tarafın Hiçbir Söz Hakkı Olmayacaktır

05.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Türk Telekom Genel Müdürü Alptürk, -Bir Güç Veya Güçler Yumağı, Türk Telekom Gsm İşini Yapmasın Veya Çok Geç Yapsın Diye Sürekli Engeller Zinciri Oluşturuyor -Yeni Düzenlemeyle Kurumda Türk Tarafının Hiçbir Şekilde Söz Hakkı Olmayacaktır


İSTANBUL (A.A) - 05.12.2000 - Türk Telekom Genel Müdürü İbrahim Hakkı Alptürk, bir şekilde bir güç veya güçler yumağının Türk Telekom`un GSM işini yapmaması veya çok geç yapması için sürekli engeller zinciri oluşturduğunu ifade ederek, Ne pahasına olursa olsun bunu aşmak ve yapmak zorundadır` dedi. EuroForum`un düzenlediği 3 Yıllık Uluslararası Türkiye`de Telekomünikasyon Zirvesinde konuşan Alptürk, şirketin GSM işine girip girmemesi konusunda çok tartışma yaratıldığını belirterek, şunları söyledi: Hakikaten psikilojik olarak bu işi yapmayalım diye üzerimizde bir sıkıntı var. Bir hayli çok engelle karşılaşıyoruz. Bunun da sıkıntısını, üzüntüsünü yaşadığımı özellikle belirtmek istiyorum. Bir şekilde bir güç veya güçler yumağı, Türk Telekom bunu yapmasın veya çok geç yapsın diye sürekli engeller zinciri oluşturuyor. Ne olursa olsun ne pahasına olursa olsun bunu aşmak ve yapmak zorundayız. Kendisine tanınmış bir haktır. Alptürk, kurumun özelleştirilmesine ilişkin yapılan son düzenlemenin yönetimi tamamen stratejik ortağa bıraktığını da savunarak, kurumda Türk tarafının hiçbir şekilde söz sahibi olmayacağını kaydetti. Alptürk, stratejik ortakla birlikte know-how geleceğine ilişkin açıklamalar bulunduğunu da hatırlatarak, son düzenlemelerle stratejik ortağın teknolojik altyapıya sahip olması konusunun biraz esnemiş gibi gözüktüğünü ifade etti. Alptürk, Böyle olmaz diye temenni ediyorum dedi.


ÇOĞUNLUK OLUŞTURMASINA RAĞMEN...

Yönetim Kurulunda Türk tarafının çoğunluk oluşturmasına rağmen personel, idari, mali, yönetim ve şirket ana sözleşmesi gibi konularda oy birliği gerekeceğine ilişkin bir maddenin stratejik ortak kabul etmediği taktirde hiçbir şey yapılamayacağını ortaya koyduğunu söyledi. Alptürk, Arzu edilen midir? Tamamen siyasi bir karardır. Bizim saygı göstermekten başka yapacak hiçbir tercihimiz yoktur diye konuştu. Alptürk ayrıca, Türk Telekom`un verdiği hizmetlerin zamanında şirketler kurulması yoluyla yürütülmesi durumunda bugün hizmet açısından daha iyi bir durumda olunabileceğini de ifade ederek,
Zamanında o şirketler ayrılmış olsaydı, hakikaten bugün stratejik satıştan ziyade bu şirketler satılıyor, hükümet bu şirketleri satıyor olmayı düşünebilirdi dedi. Yapılan konuşmalarda Türk Telekom`un hat başına gelirindeki düşüklüğün dile getirilmesine dikkat çeken Alptürk, bu rakamın ülke şartlarıyla orantılı olarak geliştiğini vurguladı. Türk Telekom`un büyük bir şirket olduğunu, ulaşabildiği kadar her yere ulaştığını, getirebildiği kadar teknolojiyi getirdiğini belirten Alptürk, Lütfen kimse küçümsemesin. Türkiye`de çalışmak zordur. İlk başta kendi insanımızın engeli ile karşılaşırsınız diye konuştu. Kurumun çalışmaları hakkında da bilgi veren Alptürk, hat kapasitesinin 21 milyon 142 bine, abone sayısının da 18 milyon 289 bine yükseldiğini bildirdi.


KABLO TV`NİN YAYGINLAŞTIRILMASI...

Halen 20 ilde verilen kablo tv hizmetinin 60 ile daha yayılması için çalışma yaptıklarını anlatan Alptürk, kırsal kesimde önümüzdeki dönemde sabit hat abonelik ücretinin daha da azaltılarak belki de bedava yapılacağını söyledi. Türkiye`nin üçüncü uydusunun 8 Aralık`ta uzaya gönderileceğini de hatırlatan Alptürk, Avrupa`nın en büyük uydusu olan Türksat 2A`nın transponderlerinin yüzde 85`inin şimdiden dolduğunu kaydetti. Alptürk ayrıca, uydu kiralama yönündeki çalışmaların da sürdüğünü ifade ederek, Türkiye artık bir uydu filosuna sahip olma noktasına geliyor dedi. Türkiye`de gelişen dijital platformların destekçisi olduklarını, kendilerinin de bu yöndeki kararın çıkmasını beklediklerini belirten Alptürk, kablo şebekesinin dijital bölümünün de bu şekilde hizmete açılacağını kaydetti. 2001 yılı hedeflerine de değinen Alptürk, otomatik telefon santral kapasitesinin 22 milyon 379 bin hatta, abone sayısının da 19 milyon 800 bine ulaşacağını bildirdi. Alptürk, görüntülü telefon, arayan numaranın ekranda görünmesi gibi yeni hizmetlerin altyapısını oluşturan santrallar arası işaretleşme sistemi olan NO7 projesinin Türkiye geneline yaygınlaştırılacağını söyledi.


ŞİRKETİN KARI...

Şirketin bu yılı 450-470 trilyon lira karla kapatacağının tahmin edildiğini vurgulayan İbrahim Hakkı Alptürk, sözlerini şöyle tamamladı: Şirketin aylık cirosundan özelleştirmeyle ilgili fona yüzde 15 aktarma yapılıyor. Bu maddi olarak zayıflatıyor. Yıl sonu 462 trilyon lira yatırılmış olacak. Toplam karı 900 trilyonun üzerine çıkıyor. Türk Telekom`u böyle düşünmemiz gerekiyor. Stratejik satıştan sonra bu para kesilmeyecek.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.717 Değişim: 0,00% Hacim : 96.998 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.664 25.04.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.754
32,5036 Değişim: 0,05%
Düşük 32,4536 26.04.2024 Yüksek 32,5626
Açılış: 32,4865
34,9099 Değişim: -0,18%
Düşük 34,8267 26.04.2024 Yüksek 35,0042
Açılış: 34,9718
2.441,30 Değişim: 0,21%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.443,57
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.