Dolar 2 TL’nin altına iner mi?

09.09.2013 - 14:34 | Son Güncelleme :

“Dolar yeni haftada 2 TL’nin altını görür mü?” sorusunun cevabı ABD verilerinde...

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349dolar7.jpg">Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde ABD ‘de açıklanan istihdam verileri doları rekor seviyelerden 2.05 TL’ye çekmişti. “Dolar yeni haftada 2 TL’nin altını görür mü?” sorusunun cevabı ABD verilerinde...

Piyasalar bir dalgalı haftayı daha geride bırakırken yeni haftanın ajandasında Amerikan Merkez Bankası Fed’in beklenen kararı ve Suriye’ye müdahalenin kapsamı yer alacak. Geçtiğimiz hafta 2.0840 TL’ye ulaşarak yeni tarihi zirvesine ulaşan doların bu gelişmelerden nasıl etkileneceği merak konusu. Hürrriyet`ten Barış Balcı`nın haberine göre; öte yandan Cuma günü ABD’de açıklanan ve 169 bin kişi ile beklenenin çok altında gelen Ağustos ayı istihdam sayısı dolar/TL kurunda rahatlamayı getirmiş, dolar 2.05 TL’den haftayı kapamıştı. Fed’in varlık alımı azaltma kararı henüz netleşmemişken piyasada bu kararın bir ay gecikeceği yorumları “dolar 2 TL altını görür mü” sorularına da yol açtı.

MERKEZ BANKASI ZAMAN KAZANMAK İSTEYECEK

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Doların 2 TL altını görmesi için ise yeni haftada açıklanacak iki veri önem taşıyor. Türkiye’de Salı günü açıklanacak ikinci çeyrek Gayrisafi Yurtiçi Hasıla verileri ile Perşembe açıklanacak Temmuz ayı cari açık rakamları doların yukarı ya da aşağı yönlü hareketlerini etkileyecek. Haftanın ilk gününde ise Merkez Bankası’nın dolara döviz satım ihaleleri ile yapacağı müdahaleler bekleniyor.

Pazartesi günlerini istisnai gün ilan eden ve ek parasal sıkılaştırma uygulayan Merkez Bankası geçtiğimiz hafta, pazartesi günü gerçekleştireceği döviz satım ihalelerinin minimum miktarını 100 milyon dolardan 180 milyon dolara çıkarmıştı. Bu hamleye rağmen piyasalar 17 ve 18 Eylül’deki Fed toplantılarına kadar Merkez Bankası’ndan sert müdahaleler beklemiyor. Standard Bank Gelişen Piyasalar Ekonomisti Timothy Ash geçtiğimiz hafta TL konusunda Merkez Bankası’nın yumuşak bir dil kullandığını belirterek bu hafta özel bir hamle beklemediğini dile getirdi. Ash “Merkez Bankası’nın bu hafta zaman kazanmaya çalışacağını ve 17 Eylül’deki Fed toplantısına kadar bu stratejiye devam edeceğini düşünüyorum” diye konuştu.

MÜDAHALE BU HAFTA OLACAK BEKLENTİSİ

Piyasalarda özellikle doları etkileyecek bir başka gelişme de Suriye’ye müdahalenin bu hafta başlayıp başlamayacağı olacak. Pazartesi günü ABD Kongresi’nde oylanacak Suriye’ye müdahale konuş hakkında Salı günü de ABD Başkanı Obama halka seslenecek. Uzmanlar ise Suriye’ye müdahalenin piyasalar tarafından artık satın alındığını belirtiyor. G20 Zirvesi sonrası, ABD’nin öncülüğünde yapılacak kısa süreli bir hava operasyonuna neredeyse kesin gözle bakılırken bu operasyonun piyasalarda Fed ve ABD verileri kadar etkili olmayacağı konuşuluyor.

DOLAR 2 TL’NİN ALTINA ABD VERİLERİYLE DÜŞER

Piyasada ağırlıklı görüş Suriye etkisinin sınırlı olacağı yönünde olunca doların 2 TL’ye geri çekilmesi ihtimali de konuşulur oldu. Global Menkul Değerler Strateji Müdürü Gökhan Uskuay’a göre bu ancak ABD’den gelecek zayıf verilere bağlı. Uskuay ABD’den gelen her verinin Türkiye’de risk alma iştahını etkilediğini belirterek “Gelişen piyasalar 100 milyon dolarlık fon kuracağının açıklanması dolarda rahatlamaya yol açtı. ABD tarım dışı istihdamı da kritik Fed toplantısı öncesi çok rahatlatıcı bir veri. Ancak 2 TL’nin altına gitmesi için gözlerimizi yine dışarıdaki gelişmelere, ABD verilerine çevirmemiz gerekiyor” dedi.  ABD’de Cuma günü açıklanacak perakende satışları bu bağlamda önemli olacak. Fed yetkililerinin kafasını karıştıran tarım dışı istihdam verilerinin ardından ABD ekonomik toparlanması için önemli bir veri olan perakende satışlarının düşük çıkması durumunda dolardaki düşüşün de hızlanabileceği konuşuluyor.


İş hayatında vakit nakitse, Turkcell EkipMobil ve Akıllı Araç hizmetinizde!


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.886 Değişim: 1,74% Hacim : 55.365 Mio.TL Son veri saati : 13:25
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.907
Açılış: 9.763
32,5558 Değişim: 0,21%
Düşük 32,4536 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,9571 Değişim: -0,04%
Düşük 34,8267 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.458,90 Değişim: 0,93%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.