Balli, Bayraktar’dan Roban’ı İstiyor

12.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :



Türkiye’deki banka operasyonları yurtdışındaki Türk bankalarını da olumsuz etkiledi. Geçen hafta Türkiye’de suların durgunlaşmasına karşın özellikle Kamuran Çörtük’ün Banco Turco Romana’sıyla (BTR) romanya’da imaj kaybeden Türk bankalarındaki sorun devam ediyor.

BTR’de yaşanan sorunlardan sonra şimdi de kuruluşuna Hüseyin bayraktar’ın öncülük ettiği, halen bayraktar ailesinin büyük hissedarı olduğu Robank el değiştiriyor. Operasyonun bir an önce tamamlanması için Roban’ın İran asıllı hissedarı Balli Group bastırıyor.

Bugüne kadar Robank, Romanya’da bulunan yedi Türk bankası içinde ikinci büyük banka olarak anılıyordu. Bankayı Hüseyin Bayraktar ve Balli Group ortak olarak 1995 yılında kurdu.

Hüseyin Bayraktar’ın Egebank’ın sahibi olmasından dolayı yönetim de Bayraktar ailesinin yetkisinde bulunuyordu. Bayraktar’ın daha sonra Egebank’ı satmasından sonra da değişen bir şey olmadı. Çünkü Hüseyin Bayraktar Egebank’ın hissesini kendi üzerine aldı daha sonra da oğullarına devretti.

İmaj sorun oldu

Romanya’da beş şubesi olan Robank’ın topladığı mevduat geçen aya kadar 100 milyon dolara ulaşmıştı. Ancak Türkiye’de başlatılan bankalar operasyonu Robank için de bir kabusa dönüştü. Hüseyin Bayraktar’ın bu operasyonda gözaltına alınmasının bu kabusun oluşmasında büyük etkisi oldu.

Robank’ın müşterileri paralarını çekmek için bankaya hücum etti. Robank Genel Müdürü Mustafa Ayan “Bayraktar’ın gözaltına alınması ile Romanya ayağa kalktı. Bu olaydan müşteriler olumsuz etkilendi” diyor.

Yönetim Balli’ye geçti

Ayan’ın söylediğine göre şu anda bankada hiçbir sorun yok. Robank, İnterbank borçlanmalarını da sıfıra indirmek üzere. Burada Robank’ın ikinci patronu yani Balli Group’un etkisi büyük.

Robank’ın toparlandığı şu günlerde Balli Grubu bir başka operasyonun daha peşinde. Yani Bayraktar ailesindeki hisselerin tamamını almak istiyor. Balli Grububu teklifi kısa bir süre önce bayraktar ailesine iletti.

Robank’ın satışı ile ilgili olarak sorularımızı cevaplayan Mustafa Bayraktar “Belli olmaz ama şu anda bir satış yok” diyor.

Genel Müdür Ayan, Balli Grubu’nun elinde bulunan son hisse miktarını yüzde 54 olarak açıklıyor. Ayan şu anda yönetimin de Balli grubu’na geçtiğini belirtiyor. (EKONOMİST)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.916 Değişim: 2,05% Hacim : 115.166 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.956
Açılış: 9.763
32,4697 Değişim: -0,05%
Düşük 32,3718 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,7962 Değişim: -0,50%
Düşük 34,6704 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.442,96 Değişim: 0,28%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.