Telsim`de ‘vergi to cep’ vurgunu

18.02.2004 - 09:20 | Son Güncelleme :

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) yönetimine geçen Telsim`in, Uzan Grubu`nda olduğu dönemde, İmar Bankası`ndaki ‘çifte kayıt’ olayını hatırlatan bir sistemin kurulduğu ve vergi kaçırıldığı belirlendi. İstihbarat birimlerinin, TMSF ve ilgili bazı kurumlara da ilettiği bilgiler; aynı hattın, iptal edilmeden farklı kişilere satılıp devletin vergi kaybına uğratıldığını ortaya çıkardı. Henüz boyutu tam bilinmeyen vergi kaybına yol açan sistem, şöyle işledi:

Konuşmaya açılan hatlar iki ayrı hesapta toplandı. Hesaplardan birinde yer alan hatlar, Telekomünikasyon Kurumu`na bildirilmedi. Bildirimi yapılmayan hattan vergi alınamadı.

KONTÖRLÜ HATLAR:

Telsim Cep Shop`tan hat alan aboneye, Standart Pazarlama A.Ş veya Telsim`in belirlerdiği firmalar adına fatura verildi. Telsim`in bu firmalara kaç adet hat faturası kestiği belirlenemedi. Kontörlü hattın üç ay kullanılmaması ve yeni kontör yüklenmemesi durumunda, görüşmeye kapatılan hat, ‘iptal edilmeden’ bu iş için oluşturulmuş ‘havuza’ alındı. Numaralar tekrar satıldı. Hattın iptal edilmeksizin farklı kişilere satılması, ilk kullanım için ödenmesi gereken verginin ödenmemesi anlamına geliyor.

FATURALI HATLAR:

Faturalı hattı olan ancak, aboneliğini sona erdirmek isteyen abonenin bu talebi ve işlemi geciktirildi. Abone ısrarlıysa, faturalı hat ‘iptal edilmeksizin’ görüşmeye kapatıldı. Görüşmeye kapatılan hatlar, Uzan Grubu`nun diğer şirketleri üzerine devredildi.

KONTÖR VURGUNU:

Şifre kontrol numarası ve barkod numarasıyla istenen sayıda basılan kontörlü hatlar, ‘gayrıresmi’ satıldı veya piyasaya borç karşılığı dağıtıldı. İstihbarat birimlerinin yazısında, yükleme kartının satışından 4.5 milyon vergi ödenmesi gerektiği belirtilerek, ‘gayrıresmi’ piyasaya sürülen kartlardan dolayı vergi kaybının trilyonlar düzeyinde olduğu ifade edildi.

SİSTEM DEĞİŞTİĞİ İÇİN:

‘Çifte kayıt’ olayının miladının ise postanelerin devreden çıkarılmasıyla başladığı bildirildi. Ulaştırma Bakanlığı ile GSM operatörleri arasında yapılan anlaşmaya göre, satışı yapılan hattın görüşmeye açılması için, önce operatörlerin aboneden gerekli belgeleri alıp vergileri tahsil etmesi gerekiyordu. GSM hattı, vergiler tahsil edilip, resmi işlem belgeleri postaneye teslim edilince konuşmaya açılıyordu.

Telsim`de nasıl vergi kaçırdılar

3 ay kontör yüklenmediği için kapatılması gereken Telsim hatları aslında kapatılmadı.

Kontör yüklemeyen aboneler, hatlarının kapatıldığını düşünürken, bu hatlar başka abonelere satıldı.

Bu hatlar yeniden satılırken, yeni abonelikte alınan vergiler bu hatları alanlardan yine tahsil edildi, ancak devlete ödeme yapılmadı.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.644 Değişim: 3,14% Hacim : 132.747 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.357 17.05.2024 Yüksek 10.652
Açılış: 10.370
32,2020 Değişim: -0,22%
Düşük 32,0915 17.05.2024 Yüksek 32,3224
Açılış: 32,2745
35,0069 Değişim: -0,22%
Düşük 34,9366 17.05.2024 Yüksek 35,1762
Açılış: 35,085
2.498,74 Değişim: 1,32%
Düşük 2.461,93 17.05.2024 Yüksek 2.511,09
Açılış: 2.466,23
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.