Avrupali Tarim.

28.12.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :
Tarim reformu icin ilk adimlaratiliyor. Tarimin AB standartlarina uydurulmasi ve verimli olmasi icin destek sistemi sekil degistiriyor. Uzun suredir uzerinde tartisilan Tarim Reformu`nun ilk adimlari atiliyor. Konu ile ilgili basin toplantisi duzenleyen Tarim ve Koyisleri Bakani Husnu Yusuf Gokalp, Turkiye`de tarimsal reformun hemen hayata gecirilmesi gerektigini bildirdi.
TARIM KURULU
Basin toplantisinda, tarimin icinde bulundugu sorunlari ozetleyen Gokalp, tarim reformu kapsaminda bazi kanun tasarilarinin Bakanlar Kurulu`ndan gecerek, en kisa zamanda TBMM`ye sunulmasi gerektigini bildirdi. Gokalp, kanunlasmasi gereken konulara iliskin bilgi verirken, sunlari soyledi: `Bu konularin basinda, uzun sureli tarim politikalari olusturabilmek amaciyla Tarimsal Destekleme ve Yonlendirme Kurulu`nun kurulusu olmalidir. Bu, ilk defa gundeme getirdigimiz bir kurumdur. Bu kurum, tarim sektorunde surdurulebilirlik ilkeleri cercevesinde uretimi artirmak, tarim- sanayi entegrasyonunu gerceklestirmek, tarimsal ihracati artirmak, kurumsal duzenlemeleri organize etmek icin onemli.`
IMF ILE TERS DUSTU
IMF`nin hububat alim fiyatlari konusunda, `alim fiyatinin, ithal hububatin Turkiye`ye maliyetinin, CIF degerinin yuzde 35`inden fazla, 150 dolardan da az olmamasi`` yonunde oneride bulundugunu, bunun niyet mektubunda da yer aldigini hatirlatan Bakan Gokalp, `IMF, destekleme fiyatlari konusunda da bazi oneriler getirdi. Biz de onerilerimizi olusturduk. Bizim teklifimiz, alim fiyatlarinin, urunun CIF degerinin yuzde 40 fazlasi olmasi yonunde.
DOGRUDAN GELIR DESTEGI
Dunya Bankasi ve IMF`nin, tarimsal desteklemede `dogrudan gelir destegine` gecilmesiyle ilgili olarak ise Bakan Gokalp, ciftci kayit sistemi olusturulmadan bu sisteme gecmenin mumkun olmadigini, kayit sistemin olusturulmasi icin de, bakanlik olarak Dunya Bankasi`na bir proje teklif ettiklerini soyledi.
CIFTCI KAYIT SISTEMI
Kurul`un yapacagi ilk ve en onemli gorevin ise sektorun butunu yapisal sorunlarinin cozumune katki saglayacak ``Ciftci Kayit Sistemi``ni olusturmak oldugunu bildiren Gokalp, `Hedefimiz, tarim sektorundeki sorunlari ortadan kaldirarak, ulke tarimini gelismis ulkelerin tarimi duzeyine cikarmak olacaktir` dedi. (SABAH)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.017 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
1.007 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.