‘Bıyıklı borçlara’ vergi geliyor

22.03.2006 - 09:48 | Son Güncelleme :

‘Back to back’ borçlanma veya Türk şirketleri açısından da ‘bıyıklı borç’ diye adlandırılan borçlara yüzde 28`lik vergi geliyor. Halen Meclis gündeminde bekleyen Kurumlar Vergisi Yasa Tasarısı`na göre, eskiden vergiden kaçınmak için sermaye ihtiyacını direkt ortaklarından karşılamak yerine bankaya nakit teminat göstererek borçlananlar, faiz ödemelerini artık vergi matrahından düşemeyecek. TBMM Alt Komisyonu`nda görüşülen Kurumlar Vergisi Yasa Tasarısı, Kurumlar Vergisi Oranı`nı yüzde 30`dan yüzde 20`ye düşürürken, mükelleflere yeni yükümlülükler de getiriyor. Kurumların, ortaklarından veya ortaklarla ilişkili olan kişilerden dolaylı olarak temin edilerek işletmede kullandıkları borçlar, vergi uygulamalarında “back to back loan”, “bıyıklı borçlanma” diye adlandırılıyor. Tasarı`nın 12. maddesine göre, bu tip borçlanmalar (ilişkili şirketlerce nakit veya benzeri garanti verilerek finans şirketlerinden alınan borçlar) ilgili şirketin öz sermayesinin 2 katını aşıyorsa artık örtülü sermaye sayılacak.

FAİZLER VERGİYE DAHİL

Örtülü sermaye konusunda getirilen yeni tanımlama şirketlerin bir yandan vergiden kaçınmasını önlerken, bir yandan da vergi yükünü artırıyor. Halen yürürlükte olan uygulamaya göre, şirketler ortaklarından veya ortaklarla ilişkili olan kişilerden doğrudan veya dolaylı kullandıkları borçlar için ödedikleri kur farkı ve faizini gider olarak yazamıyor. Çoğu şirket bu kısıtlamalardan kurtulmak için ihtiyaç duyulan kaynak önce bankaya yatırılıyor. Ardından bu kaynak nakit teminat gösterilerek bankadan kredi çekiliyordu. İlgili şirket de banka kredilerine ilişkin faiz ödemelerini vergiden düşebiliyordu.

YÜZDE 28 VERGİ YÜKÜ

Nakit karşılığı açılmış kredilerin artık örtülü sermaye hükmünde olacağını belirten Ernst & Young Sorumlu Ortak ve Vergi Bölüm Başkanı Mustafa Çamlıca, şunları söyledi: Şirketinize sermaye koymuşcasına işleme tabi tutulacaksınız. Sermaye olduğu için de bu borca ilişkin olarak yaptığınız faiz ödemeleri, temettü ödemesi sayılacak. Temettü ödemesi olunca da yüzde 10 stopajı var. İkincisi şirkette de gider olarak yazamıyorsunuz. Yüzde 20`lik Kurumlar Vergisi ile beraber toplam yüzde 28`lik bir vergi yüküne tekabül ediyor. Eskiden bunlar faiz olarak kabul edildiği için faiz matrahtan indiriliyordu. Ve de faiz üzerinden bir stopaj ödemesi yoktu.







Turizme KDV indirimi

Tekstİl sektöründe KDV oranının yüzde 18`den yüzde 8`e düşürülmesinin ardından diğer sektörlerin de indirim talebinde bulunmasını değerlendiren Mustafa Çamlıca, şöyle devam etti: Hükümetin bu taleplere cevap verebilmesi kısa dönemde mümkün gözükmüyor. Diğer sektörleri de dahil ettiğiniz zaman bütçede oluşacak gelir açığının ne tür bir enstrümanla bertaraf edebilirsiniz? Çözüm üretmeden diğer sektörlerdeki KDV indirime kısa dönemde cevap verilemez. Ancak en acil durumda olan turizm sektörü. Turizm sektörüne de benzeri bir indirim sağlanmalı.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.022 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.