Bu kayıtdışı oranıyla AB’ye girmek hayal

22.03.2006 - 09:47 | Son Güncelleme :

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) tarafından hazırlanan raporda, Türkiye’deki kayıtdışılık oranının yüksekliğine dikkat çekilerek, Türkiye’nin yüzde 107’lik kayıtdışılık oranıyla Avrupa Birliği’ne (AB) girmesinin hayal olduğu bildirildi. İSMMMO tarafından hazırlanan ‘Kayıt Dışı Ekonomi ve Çözüm Yolları’ başlıklı rapor, İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan tarafından kamuoyuna açıklandı.

YANLIŞ POLİTİKALAR

Türkiye’deki kayıtdışı ekonominin artmasının temel sebeplerinin küreselleşme, vergi ve maliyet yüksekliği ile hükümetlerin uyguladığı yanlış politikalar olduğu ifade edilen raporda, kayıtdışı ekonominin kayıtlı ekonomiye oranının Afrika ülkelerinde ortalama yüzde 41,1, Orta ve Güney Amerika ülkelerinde yüzde 42,2, Asya ülkelerinde yüzde 29,3, OECD ülkelerinde ise yüzde 16,7 olduğu aktarıldı.

51 KATRİLYON LİRA

Raporda, şunlar kaydedildi: “Kayıtdışı ekonominin gelir vergileri ile KDV bakımından doğurduğu toplam vergi kaybı, 1985 yılında 1 trilyon 453 milyar TL iken kayıtdışı ekonominin hacminde görülen artışa bağlı olarak sürekli artış göstermiş ve 2004 yılında 51 katrilyon 111 trilyon 615 milyar TL’ye ulaşmıştır. Bu, 2004 yılı konsolide bütçe vergi gelirleri hasılatının yüzde 56,7’sidir. Zira, 2004 yılı konsolide bütçe vergi gelirleri hasılatı 90 katrilyon 92 trilyon 896 milyar TL’dir.”

VERGİLER ÇOK YÜKSEK

Kayıtdışı ekonomiyle mücadele için çözüm önerilerine de yer verilen raporda, vergi oranlarının düşürülmesi, mükelleflerin vergiye uyumunun artırılması, sosyal güvenlik yükümlülüklerinin yükünün azaltılması, vergi kaçırma imkanlarının azaltılması, vergi mevzuatının sık değiştirilmemesi, TC kimlik numarasının tüm işlemlerde kullanılması, nakit para kullanımının azaltılması, KOBİ’lerin kayıt altına alınması tavsiye edildi.

40 KİŞİLİK EKİP

Rapor sunumunun ardından soruları da yanıtlayan İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, “Siyasetin kayıtdışı ekonomiyle beslendiği ve bu yüzden kayıtdışılığı önlemek istemediği’’ yönündeki görüşlerin anımsatılması üzerine, böyle bir şeyi söylemek için hükümetin görev süresini tamamlaması gerektiğini söyledi. Önümüzdeki günlerde 30-40 kişiden oluşturdukları bir proje ekibiyle kayıtdışılığın önlenmesi için çalışma yapmaya başlayacaklarını bildiren Arıkan, “İSMMO olarak bu sorunun peşinde olacağız” dedi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.016 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.