Hükümet pazarlık masasına ’enflasyon farkı’ sözüyle oturdu

16.08.2006 - 09:52 | Son Güncelleme :

Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin, geçen yıl yapılan toplu görüşmelerde yüzde 5 olarak esas alınan enflasyon hedefinin global ve döviz kurlarındaki dalgalanmalar nedeniyle tutturulamadığını belirterek, aradaki farkın memur maaşlarına yansıtılacağını açıkladı.

DEVLET Bakanı Mehmet Ali Şahin, geçen yıl yapılan toplu görüşmelerde zam oranları belirlenirken esas alınan yüzde 5 oranındaki enflasyon hedefinin, global ve döviz kurlarındaki dalgalanmalar nedeniyle tutturulamadığını belirterek, aradaki farkın memur maaşlarına yansıtılacağını açıkladı. Kamuda çalışan 1.5 milyonu ilgilendiren toplu görüşmeler başladı. Mehmet Ali Şahin başkanlığında yürütülecek görüşmeler 15 gün sürecek. Şahin, görüşmeler öncesinde yaptığı konuşmasında, Kamu Görevlilerin Sendikaları Kanunun 12 Ağustos 2001 tarihinde yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bu yana 4 toplu görüşmeden sadece geçen yılkinde bir konfederasyonunu bazı maddelere muhalefet şerhi koymasına rağmen mutabakat zaptının imzalandığını hatırlattı.

HEDEF ENFLASYON:

2006 yılında hedeflenen enflasyon doğrultusunda yüzde 2.5 artı yüzde 2.5 olmak üzere yüzde 5’lik bir artışında mutabakat zaptında öngörüldüğünü hatırlatan Şahin, bunun da kamu görevlilerinin maaşlarına yansıtıldığını ifade etti. Geçen yıl yapılan toplu görüşmelerde imzalanan mutabakata enflasyon yüzde 5’in üzerinde olursa ne olacak sorusunun cevabının konmadığını anımsatan Şahin, bunun nedeninin 2003 yılında yüzde 20 olarak hedeflenmesine rağmen enflasyonun yüzde 18.4’te, 2004’te yüzde 12 hedeflenmesine rağmen yüzde 9.3’te, 2005 yılında ise yüzde 8 olarak öngörülmesine rağmen yüzde 7.7’de kalmasından kaynaklandığını bildirdi. Şahin, 2006’yla ilgili yüzde 5 enflasyon hedefinin özellikle global dalgalanma ve döviz kurlarıyla ilgi gelişen durum karşısında bir miktar yüksek çıktı, beklenenin üzerinde. İlk 6 ay yüzde 4.88 gibi enflasyon rakamı karşımıza çıktı. Tabii yüzde 2.5 vermiştik ilk altı ay, tabi hükümet olarak toplu görüşme masasına bu aradaki farkı ödemenin kararlılığıyla oturduğumuzu toplu görüşmenin başında ifade etmek istiyorum diye konuştu.

UYGULAMA DURUMU:


Toplu görüşme gündeminin oldukça yüklü olduğunu ve 4 ana başlıktan oluştuğunu belirten Şahin, görüşmelerde önceki dönemde kararlaştırılan konuların uygulanma durumunun değerlendirileceğini ifade etti. Şahin, kamu görevlilerinin günün şartlarında daha iyi bir yaşam sürmesini sağlayacak kolay uygulanabilir ücret sisteminin oluşturulmasının tartışılacağını da kaydetti. Şahin, 2007 yılı için kamu görevlilerine hangi sosyal hakların verilmesi gerektiğinin de görüşüleceğini vurgulayarak, ayrıca son olarak konfederasyonların ve sendikaların gündeme alınmasını önerdiği konuların tartışılacağını söyledi. Şahin, önerilen maddelerin başta sosyal güvenlik olmak üzere, çalışma hayatıyla ilgili konular, hizmet kolu çalışanlarının sorunları, demokratik haklar, özelleştirme uygulamaları, kadın çalışanların sorunları, KEY hesaplarının tasfiyesi, meslek eğitimi, döner sermaye uygulamaları konularının gündem olarak önerildiğini kaydetti.

Kamu-Sen: En düşük maaş 1023 YTL olsun

TÜRKİYE Kamu-Sen en düşük memur maaşının 1023 YTL, KESK 1050 YTL, Memur-Sen 1475 olmasını talep etti. İlk görüşme öncesi Başbakanlık’a gelişinde bir açıklama yapan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, mutabakatın masada sağlanması gerektiğini belirterek, Siyasetin bu masa dışında kararları kendisinin verme hakkı yoktur. Bu yüzden geçen seneki gibi siyasi iradenin masa dışında inisiyatif kullanmasını kabul etmemiz mümkün değildir dedi. 2006 kayıplarının ve enflasyon farkının öncelikle talepleri olacağını belirten Akyıldız, 647 YTL olan en düşük memur maaşının 1023 YTL’ye çıkarılmasını isteyeceklerini bildirdi. Akyıldız, Bunlar makul ve mantıklı talepler. Kamu çalışanları hak etmediği hiçbir şeyi talep etmemektedir. GSMH’den payımızı istiyoruz. Siyasi iradenin masaya hazırlıklı gelmesini, samimi bir tavırla karşılaşmayı istiyoruz dedi. Grev ve toplu sözleşme hakkını da masaya getireceklerini belirten Akyıldız, Bu konuda siyaset adım atmama inadını göstermiştir. Bu hakkın inatlaşma ile engellenmesini istemiyoruz diyerek, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Başbakan Yardımcısı Şahin’in bu konuda verdiği sözleri anımsattı. Emeklilerin geçen yıl unutulduğunu kaydeden Akyıldız, emeklilerin yüzde 2.5 artı 2.5 formülü ile mağdur olduklarını, kamu çalışanlarının tüm haklarından emeklilerin de istifade etmesi gerektiğini söyledi. Türkiye Kamu-Sen olarak uzlaşmak maksadıyla masaya geldiklerini vurgulayan Akyıldız, Samimiyet görürsek uzlaşmada tereddüt etmeyiz. Ama gelişmeler havaların beş-altı derece ısınacağını gösteriyor dedi.

Toplu görüşmelerde KESK krizi çıktı

HÜKÜMET
ve memur sendikaları arasındaki toplu görüşmelerde KESK krizi yaşandı. Toplu görüşmelere dokuz kişilik bir heyetle gelen KESK, en fazla beş temsilcinin katma zorunluluğu getirilmesin protesto ederek toplantının yapıldığı salona girmedi. Toplu görüşmeler başlamadan çıkan katılım krizini değerlendiren KESK Başkanı İsmail Hakkı Tombul, hükümetin, tek muhalefet eden kuruluş olan KESK’e karşı tahammülsüz olduğunu söyledi. Görüşmelere beş kişi ile katılma zorunluluğu nedeniyle katılmayan ve Başbakanlık önünde bekleyen Tombul, sorunu, Tek muhalefet eden konumundaki KESK’e karşı tahammülsüzlük olarak değerlendirdi. Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin’in, KESK’ten diğer sendikaların gösterdiği olgunluğu beklediği açıklamasına dikkat çeken Tombul, Konfederasyon başkanları belirli bir şablona uydu, KESK’ten de bu bekleniyor. KESK kimsenin belirlediği şablona uymadı, uymayacak. KESK hükümetin beklediği olgunluğu değil kamu emekçilerinin beklediği mücadele azmini göstermek için alanlarda olacak dedi. Toplu görüşmelerden çekilmediklerini kaydeden Tombul, Muhalefet anlayışını daraltmaya yönelik tavır değiştiğinde masaya gideceğiz. Kimse uzlaşı adına teslimiyeti, olgunluk ve uzlaşma adına hükümete karşı olgunluğu beklemesin. Bizim olgunluğumuz kamu emekçilerinin haklarını savunmak için direnç ve irade olgunluğudur diye konuştu.

Memur-Sen: Memurun yüzde 70’i yoksulluk sınırının altında

MEMUR
-Sen Başkanı Ahmet Aksu, dört kişilik bir ailenin gelirinin TÜİK tarafından hesaplanan yoksulluk sınırının altında olmamasını talep ettiklerini belirtti. Aksu, 1475 YTL talep edeceklerini belirterek, Hükümetin bize göstermiş olduğu mali imkanları hesaplayacağız dedi. Memur-Sen’in sadece maaşlara, mali konulara kilitlenip kalmayacağını söyleyen Aksu, memurların yüzde 70’inin yoksulluk sınırının altında yaşadığını belirtti. Aksu bundan önceki yıllarda yapılan toplu görüşmelerde üç konfederasyonun birlikte hareket ettiğini anımsatarak, bu yıl ayrı ayrı hareket edileceğini kaydetti. Aksu, Memur-Sen’in yaptığı birlik ve beraberlik çağrısının diğer konfederasyonlar tarafından kabul edilmediğini vurgulayarak, Keşke topluca bir araya gelseydik. Hükümetin karşısında güç oluştursaydık, birlik oluştursaydık bence daha fazla kuvvetli olurdu dedi.

KESK: Yüzde 10 ek zam verilsin

KESK
Başkanı İsmail Hakkı Tombul da görüşmelere gelişinde, masada ilk taleplerinin 2006 hesabının önceden kapatılması olduğunu belirtti. Hükümetin yüzde 2.4’lük enflasyon farkı vereceğini açıkladığını anımsatan Tombul, Önemli bir adım ama asla yetmez. Bizim kaybımız en az yüzde 10. Resmi enflasyon ile bizim yaşamımıza yansıyan enflasyon arasında fark var. Hükümet büyümenin arttığını söylüyor. Büyümeyi yaratanlar büyümeden refah payı istiyoruz. En az yüzde 10 ek zam verilmeli dedi. Grev ve toplu sözleşme hakkının önündeki engellerin kaldırılmasını da istediklerini kaydeden Tombul, hem ulusal hem uluslar arası düzenlemelerde öngörülen bu hakkın önündeki tek engelin hükümetin kafasında olduğunu söyledi. Tombul, gerek olmamasına rağmen hükümetin düzenleme yapmak istediğini, eğer ille de düzenleme yapılacaksa CHP ve ANAVATAN’ın Anayasa değişikliğine destek vermeye hazır olduklarını anlattı. Tombul, Aslında hükümetin kafasındaki engelin aşılması gerekiyor. Kamu emekçilerinin insanca yaşaması için toplu sözleşme hakkının kabul edilmesi gerekiyor dedi.

TÜİK çalışanına 2260 YTL maaş

TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK) başkanı, aylık brüt 2 bin 50 ile 2 bin 260 YTL arasında maaş alacak. Bakanlar Kurulu’nun konuya ilişkin kararı, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. Karara göre, TÜİK başkan yardımcısının brüt maaşı bin 650 ile bin 960, 1. hukuk müşavirinin brüt maaşı bin 292 ile bin 837, daire başkanı ve bölge müdürünün brüt maaşı bin 220 ile bin 725 YTL arasında olacak. İstatistik müşaviri ve hukuk müşavirlerinin kadro derecelerine göre brüt maaşları bin 206 ile bin 610 YTL arasında, TÜİK uzmanlarının maaşları ise bin 206 ile bin 585 YTL arasında değişiyor.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.