Pepsi’ye 1 milyarlık pazarı kaybetmemek için Hintli CEO

16.08.2006 - 09:51 | Son Güncelleme :

Pepsi`nin yeni Hintli kadın CEO’su Indra Nooyi’nin ülkesinde Pepsi ve Coca-Cola’nın altı eyalette yasaklanmasının önlenmesi konusunda yardımcı olması bekleniyor. Hint gazetesi Hindustan Times, Hindistan’daki sorunu çözmenin Nooyi’nin CEO’luktaki ilk testi olacağını yazdı. Ama Nooyi’nin halkın böcek ilacı raporlarına karşı olan öfkesi nedeniyle işinin zor olduğunu belirtti.

HİNDİSTAN’da yapılan tahlillerde yüksek oranda böcek zehiri maddelerinin bulunduğu gerekçesiyle yasaklanması planlanan Pepsi’nin, bu sorunu aşmak için 50 yaşındaki Hintli Indra Nooyi’yi CEO yaptığı iddia ediliyor. Nooyi’nin irtibatlarının, ülkesinde Pepsi ve Coca-Cola’nın altı eyalette yasaklanmasının önlenmesi konusunda yardımcı olması bekleniyor. Hint gazetesi Hindustan Times, Hindistan’daki sorunu çözmenin Nooyi’nin CEO’luktaki ilk testi olacağını yazdı. Ama Nooyi’nin halkın böcek ilacı raporlarına karşı olan öfkesi nedeniyle işinin zor olduğunu belirtti. Gazetede şöyle denildi: Nooyi’nin şirketi için Hindistan’da neler yapabileceği görülecek. Böcek zehiri maddeleriyle ilgili rapor, Pepsi’yi akıldan çıkarmayacak. Pepsi ve Coca-Cola, Hindistan’da pazarın yüzde 95’ine hakim. 1977’de sosyalist hükümet tarafından yasaklanan iki marka, 1990’dan beri yeniden girdikleri pazarda zarar ediyor.

DEMİR KADIN:

Pepsi Cola’nın ve Frito-Lay’in üreticisi PepsiCo’nun yeni CEO’su olan Indra Nooyi’nin görevi Pepsi’ye karşı ceza gündemde olsa da, Hindistan gazeteleri tarafından hoş karşılandı. Hindustan Times, Hindistan doğumlu Nooyi’yi ’Demir Kadın’ olarak adlandırdı. 50 yaşındaki Nooyi, en iyi okullardan mezun olup dünyada önemli şirketlerin yönetiminde bulunan Hintli yöneticiler arasına katıldı. Vodafone CEO’su Arun Sarin ve danışmanlık şirketi McKinsey’nin direktörü Rajat Gupta gibi. Görevi CEO Steve Reinemund’dan 1 Ekim’de devralacak olan Nooyi, 2001’den beri şirketin Mali İşler Müdürü olarak görev yapıyordu.

33 MİLYON DOLAR KAZANACAK:

Fortune dergisinin yayınladığı listelerde 500 büyük şirket içinde sadece 10 kadın CEO’nun bulunduğu ABD’de, Indra Nooyi’nin Pepsi’de en üst kademeye çıkması önemli bir olay olarak görülüyor. Ekimde görevini devralacak olan Nooyi, ABD’deki 11’inci kadın CEO olacak. Yönetim danışmanları Nooyi’nin başarısının önemli olduğunu fakat ABD’de şirketlerde kadınlar için gidecek daha çok yol bulunduğunu söylüyor. Nooyi, Yale Yönetim Okulu’ndan mezun oldu. Kariyerine Motorola’da başladı. 1994’de PepsiCo’da çalışmaya başlayana kadar farklı şirketlerde görev yaptı. Pepsi’de yedi yılda Mali İşler Müdürlüğü görevine yükseldi. Nooyi yıllık alacağı 33 milyon dolarlık maaşla da ülkedeki en çok para kazanan 61’inci CEO olacak. Indra Nooyi, aynı zamanda Archer Daniels Midlands’dan Patricia Woertz ve Xerox’dan Anne Mulcahy’nin yer aldığı özel kadın CEO’lar listesine katılacak.

11’inci Amerikalı kadın CEO

PEPSI’nin Hindistan doğumlu yeni CEO’su Indra Nooyi, ABD’de Fortune 500 şirketleri listesinde yer alan kadın CEO’lar listesine de eklendi. Nooyi, ABD’deki 11’inci kadın CEO oldu. 33 milyon dolarlık yıllık kazancıyla da en çok kazanan ikinci kadın CEO unvanını alacak. Fortune 500 listesinde yer alan diğer ABD’li kadın CEO’lar şöyle sıralanıyor: Archer Daniels Midland’dan Patricia Woertz. Sara Lee’den Brenda Barnes. Rite Aid’den Mary Sammons, Xerox’dan Anne Mulcahy, Lucent Technologies’den Patricia Russo, Reynolds American’dan Susan Ivey, Avon’dan Andrea Jung, Golden West Financial’dan Marion Sandler, Safeco’dan Paula Rosput Reynolds eBay’den Meg Whitman.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
989 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
996 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.