İMKB`nin en değerli şirketi hangisi?

26.05.2009 - 09:56 | Son Güncelleme :

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası`nın en değerli şirketi  <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/akbank2.jpg" align="right" vspace="5">13  milyar dolar ile Akbank oldu. Mart ayından bu yana İMKB-30 içinde yer alan 4 şirketin değeri 10 milyar doların üstüne çıkarken, toplam değer 43 milyar dolar arttı.

Ebru TUNCAY/REFERANS GAZETESİ
 
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası`nda (İMKB) işlem gören şirketler, krizin açtığı hasarı, global toparlanmanın yaşandığı 2.5 ayda hızla onarmaya başladı. Son 2.5 ayda yüzde 52`lik yükselişle 35.000 puanı aşan İMKB`de işlem gören 30 şirketin piyasa değeri 22 Mayıs itibariyle 43 milyar dolar artarak 108.9 milyar dolara yükseldi.

Krizin en şiddetli yaşandığı aylarda piyasa değeri 10 milyar doların üstünde olan şirket kalmazken, son 2 ayda 4 şirket piyasa değerini yeniden 10 milyar doların üstüne taşıdı. Böylece İMKB`nin 155 milyar dolara ulaşan piyasa değerinin yüzde 30`unu, Akbank, Turkcell, Turk Telekom ve Garanti Bankası oluşturdu. Borsada işlem gören en değerli şirket ise 13 milyar dolarla Akbank oldu. Akbank`ı Turkcell, Turk Telekom ve Garanti Bankası takip etti.

Bankacılık sektöründe ilk çeyrek bilanço beklentisi bankaların piyasa değerlerini katlamasına neden oldu. Türk Ekonomi Bankası (TEB) son 2.5 ayda yüzde 132`lik artışla piyasa değerini en çok artıran banka oldu. TEB`in değeri 831 milyon dolara çıkarken, Garanti Bankası ise yüzde 124`lük artışla piyasa değerini 10.6 milyar dolara çıkardı.

Garanti Bankası`nın ardından Halkbank da piyasa değerini yüzde 113`lük artışla 5 milyar dolara çıkardı. Akbank`ın piyasa değeri ise yüzde 109`luk artışla 13 milyar doların üstüne çıkarak borsadaki en büyük piyasa değerine ulaştı. İş Bankası`nın piyasa değeri yüzde 89`luk artışla 9.4 milyar dolara, Yapı Kredi Bankası`nın yüzde yüzde 71 artışla 6.7 milyar dolara, Finansbank`ın ise yüzde 27`lik artışla 5 milyar dolara yükseldi.
 
Holdingde Sabancı lider

Şirketlerin piyasa değerindeki artış da bankaları aratmadı. Krizde otomotiv sektörünün içinde bulunduğu durumdan dolayı ağır darbe alan Tofaş, piyasa değerini yüzde 142 artırdı. Tofaş`ın piyasa değeri 873 milyon dolara ulaşırken Sabancı Holding, yüzde 122`lik artışla 5.3 milyar dolarlık piyasa değerine ulaştı.

Koç Holding`in değeri yüzde 90 artışla 4.5 milyar dolar olurken, Enka Holding yüzde 52`lik artışla 6 milyar dolara, Anadolu Efes ise yüzde 45`lik artışla 3.8 milyar dolarlık piyasa değerine sahip oldu. Telekomünikasyon sektöründeki en büyük oyuncular olan Türk Telekom`un piyasa değeri yüzde 35 artışla 10.4 milyar dolara, Turkcell`in ise yüzde 9,3`lük artışla 11.2 milyar dolara çıktı.
 
Hisseler de katlandı

Yabancı alışları ve sektördeki kârlılık beklentisi ile borsada işlem gören bankaların hisseleri de ikiye katlandı. Akbank`ın hisseleri son 2 ayda yüzde 77 artışla 6.70 TL`ye çıktı. Halkbank`ın hisse fiyatı yüzde 88, Garanti Bankası`nın ise yüzde 92 artış gösterdi. Finansbank ise diğer bankalara göre daha az bir getiri sağladı. Bankanın hisseleri mart ayından bu yana yüzde 6,8`lik bir artış göstererek 5.15 TL`ye yükseldi. Sabancı Holding hisse değerini yüzde 95`lik artışla 4.58 TL`ye çıkarırken, Koç Holding`in ise yüzde 61`lik artışla 3.40 TL`ye ulaştı.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
996 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.