Kipa, İngiliz market devi Tesco ile görüşüyor

21.12.2001 - 10:36 | Son Güncelleme :

Türkiye`de 90`lı yılların ikinci yarısında ivme kazanan ve 1999 yılında oldukça hareketli günler yaşayan perakende sektörü, yaşanan krizle birlikte 2000 yılının ikinci yarısında sessiz günlere büründü. Hızlı büyümenin etkilerine krizde eklenince, 2001 yılında nefesi kesilen sektör, 2002 yılına girerken tekrar hareketleniyor. Sektörünün kulislerinde İzmirli Kipa`nın İngiltere`nin büyük perakende zincirlerinden Tesco ile görüşmeye başlağı konuşuluyor. Kipa Yönetim Kurulu Başkanı Şinasi Ertan, isim vermemekle birlikte yabancı bir perakende zincirinin kendileri ile temas kurduğunu doğruladı. Bir başka önemli dedikodu da Migros ile ilgili. Migros Genel Müdürü Oktay Irsıdar`ın Ocak 2002`de emekliye ayrılacağı, yerine ise yine Düzey Pazarlama Genel Müdürü Ömer Bozer`in getirileceği öne sürülüyor.

İsmini değiştirmek istemiyor
Aldığımız duyumlara göre, İzmir merkezli perakende zinciri Kipa`nın, Tesco ile görüştüğü öne sürülüyor. İngiltere`nin perakende sektöründeki önemli isimlerinden biri olan Tesco`nun yıllık cirosu 23 milyar pound. Kipa`nın Tesco ile anlaştığı, hatta operasyonla ilgili olarak bir ekibin şu anda İngiltere`de olduğu ifade ediliyor. Kurulacak ortaklığın başına ise gelecek isim olarak da Real Genel Müdürü Servet Topaloğlu`nun adı geçiyor.

Ancak, Kipa`nın şu anda Tesco dışında da yabancı firmalardan görüşme talebi aldığı belirtilirken, firmanın böyle bir ortaklığı yaparken isim hakkını korumak ve büyük bir hisse satarak yönetimi yabancılara bırakmak istemediği dile getiriliyor. Kipa ismini korumak isteyen firmanın, yönetimi kaybetmeden know-how, yönetim ve sermaye desteği alacak bir ortaklık istediği öne sürülüyor.

Real Genel Müdürü Servet Topaloğlu`nun olası bir genel müdürlük durumuna gelince... Burada, Topaloğlu`nun transferi kabul etmediği iddia ediliyor. Edindiğimiz bilgilere göre, Topaloğlu`nun Metro Grubu ile kontratı 31 Aralık`ta sona erecek. Topaloğlu`nun 2 aylığına İngiltere`ye dil kursuna gitmesi sebebiyle böyle bir yakıştırmanın yapıldığı dile getiriliyor.

Kipa: Bir yabancıyla görüşüyoruz
Kipa Yönetim Kurulu Başkanı Şinasi Ertan, şu anda anlaşmaya yaklaşan hiçbir ilişkileri olmadığını söyledi. Kipa olarak, yabancı perakende zincirlerinden ortaklık için birçok teklif aldıklarını dile getiren Ertan, bunlardan bir tanesi ile görüşmelerin başladığını, ancak henüz ciddi bir boyut kazanmaması nedeniyle borsaya bildiri yapmadıklarını açıkladı. Ertan, Türkiye`de bizi etüd etmişler. Anlaşmak koşulu ile ortaklık yapılabilir. Bizden randevu alarak geldiler ve mağazalarımızı gezdiler. İlişki, bu seviyede devam ediyor. Henüz ciddi bir boyut kazanmadığı için borsaya bir bildiri yapmadık. Memnunum ki, şu anda borsada anormal bir fiyat hareketliliği olmuyor. `Bir takım kötü amaçlarla kullanıyorlar diyebilirlerdi. Müzakerelerin sonucunda eğer karşılıklı olarak ciddi bir niyete varırsak, bir gizlilik anlaşması imzalanacak. Bu noktaya gelinirse tabii ki borsaya açıklama yapılacak. Gizlilik anlaşması sonrasındaki ise bir hayli uzun bir süreç. Bu sürecin sonunda, onlar kendi adlarına en düşük, biz de en yüksek fiyatı almaya çalışacağız` şeklinde konuştu.

Yabancı sermaye ile ortaklık yapmak adına en ucuz fiyatla anlaşma yapmayacaklarını dile getiren Şinasi Ertan, Kipa`nın istediği ortaklık yapısını şöyle dile getirdi: `Bizim kafamızdaki değeri bulursak anlaşırız. Bugün bu firma ile ilişki kurduk. Anlaşamazsak, yarın başka bir firma olabilir. Yabancı sermayeyi know-how için için istiyoruz. Bunlar dünya devleri, bilgi, mal, tedarik gücü çok yüksek. Böyle bir firmayla işbirliği yaparsak kesinlikle çoğunluk hissesini vermeyiz. İsim hakkımızı koruyacağız. Kişiliğimiz ve isim hakkımızdan taviz vermeden. Ortaklık olarak da düşük oranlı bir hisse olacak.`

Migros`ta Irsıdar veda mı ediyor ?
Migros Genel Müdürü Oktay Irsıdar`ın da bir ömür geçirdiği perakende sektörüne veda etmeye hazırlandığı kulislerde konuşulmaya başladı. Irsıdar, firmanın değişik kademelerinde büyük emekler verdi. Yaş haddinden Ocak 2002`de görevinden ayrılacağı iddia edilen Irsıdar`ın yerine getirilecek en güçlü aday olarak ise yine Koç Grubu şirketlerinden Düzey Pazarlama`nın Genel Müdürü Ömer Bozer görünüyor. Eski Devlet Bakanı Ali Bozer`in oğlu olan Ömer Bozer, Basketbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu Başkanlığı görevini de yürütmüştü. Migros için düşünülen bir diğer ismin ise SEK Genel Müdürü Hasan Tulgar olduğu öne sürülüyor.

Perakendede 2001`in son fısıltıları
KİPA, 23 milyar pound cirolu İngiliz perakende devi Tesco ile ortaklık için görüşmelere başladı. Ortaklık sağlanırsa, başına Servet Topaloğlu`nun getirilmesi bekleniyor.

MİGROS Genel Müdürü Oktay Irsıdar emekliye ayrılıyor. Yeni genel müdür adaylarının en kuvvetlisi Düzey Pazarlama Genel Müdürü Ömer Bozer. SEK Genel Müdürü Hasan Tulgar`ın da adı geçiyor.

MİGROS, daha önce mal grupları halinde yaptığı satınalma sistemini değiştirdi. Gıda ve Gıdadışı olarak iki ana grup oluşturuldu. Eskiden Et ve Şarküteri Gıda Grup Müdürü olan İhsan User, Gıda Grubu`nun başına geçerken, eski Kuru Gıda Grup Müdürü Serhat Alan da Gıdadışı Grubu`nun başına getirildi. User ve Alan, Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Aziz Bulgu`ya bağlı olarak çalışacak.

METRO Grubu ile yılbaşında yolunu ayıracak olan Real Genel Müdürü Servet Topaloğlu için bir başka yakıştırma daha yapılıyor. Topaloğlu`nun geçtiğimiz günlerde birleştiği açıklanan Tansaş ve Macrocenter`ın başına geleceği de rivayetler arasında.

TANSAŞ`ta kim gidecek? Tansaş ve Macrocenter`nun birleşmesinin ardından yeniden yapılanma sırasında iki genel müdürden birinin görevine son verilebileceği de perakende kulislerinde konuşulanlar arasında. Tansaş Genel Müdürü İlhan Can`ın tek genel müdür olarak kalacağı, Macrocenter Genel Müdürü Hakan Kırımlı`ya ise yönetim kurulu üyeliği gibi başka bir görev verilebileceği ileri sürülüyor.

TEKZEN`de yeni Genel Müdür Ahmet Işık Ece`nin göreve gelişinin ardından olumlu gelişmeler gözlemlendiği de fısıltılar arasında. Tansaş ile ortak yerleri değerlendiren bir çalışmaya giren Tekzen, İzmir`in ardından, İstanbul Ataköy Marine mağazasında da Tansaş ile aynı alanı kullanıyor. Tekzen`in, 2002 yılında da bir çok büyük Tansaş mağazasının bir kısmını yapı market olarak değerlendirmeye devam edeceği dile getiriliyor.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
994 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.