Piyasa değeri THY`nin Gerçek Değerini Yansıtmıyor

21.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

THY`nin 1.8`inin halka açık olduğunu belirten Bolayırlı Dolayısıyla gerçekçi bir değer söylemek bu açıdan biraz imkansız.


Piyasa ne olduğunu önümüzdeki günlerde gösterecektir dedi. Türk Hava Yolları Genel Müdürü Yusuf Bolayırlı, petrol fiyatlarındaki artışı iç hat bilet fiyatlarına çok az yansıtabildiklerini belirterek, Bu konuda büyük zararımız var dedi. CNBC-e televizyonunun sorularını yanıtlayan Bolayırlı, yabancı ortağın THY`de en fazla yüzde 40`lık paya sahip olacağını kaydetti. THY`nin sadece yüzde 1.8`inin halka açık olduğunu hatırlatan Bolayırlı, piyasa değerinin şirketin gerçek değerini yansıtmadığını ifade etti. Bolayırlı ihalenin uluslararası standartlara uygun yürüteleceğini kaydetti.

-Yabancı ortağın yüzde 24`ü aşamayacağı ve şirket yönetimi ile kontrolünün Türkler`de kalacağı belirtiliyordu. Bu aşamada, stratejik ortaklık, daha sonra küçük ortaklığın hisselerini satın alabilecek mi acaba?

Öncelikle şunu belirteyim, Yüksek Kurul`un kararında ve ihale şartnamesinde THY`nin ulusal havayolu kimliğinin korunması öngörülüyordu. Bunun gerçekleştirilmesi için de hiçbir zaman yani bütün hisseler satılmış olsa, yabancı ortağın dolaylı veya direkt olarak yüzde 40`dan fazlasını alamaması gündemde. Şimdi yüzde 51`i özelleştiriliyor. Yüzde 51`de yüzde 24`ü yabancı ortak alabilecek, doğrudan veya dolaylı olarak başka hisseleri alması mümkün değil.


-Bu bağlamda stratejik ortak THY`ye ne gibi katkılarda bulunmak durumunda, bu da şartnamede yer alıyor mu?

Tabii, THY`nin bir kere amaç ve misyonundan sapılmaması gündemde. İhaleye teklifte bulunan şirketler öncelikle THY için neler yapacağını söyleyecekler. Ona göre teklifleri değerlendirilecek. Yoksa THY`ye bir şey katmayacak teklifler hiçbir şekilde değerlendirilmeyecek. THY, bildiğiniz gibi belirli dünya şirketleri seviyesinde bir şirket. Teknoloji açısından, uçaklar açısından, personel eğitimi ve kapasitesi açısından belirli bir seviyede bir şirket. THY`nin şu anda bulunduğu konumdan daha ileriye götürecek bir takım tekliflerin yapılması lazım.


-Uluslararası uçuş rotalarının belirli bir değeri olduğu ve THY için bu değerin çok yüksek olduğu belirtiliyor?

Bir havayolu şirketinin değerini belirlerken, bir elle tutulur bir de elle tutulmayan değerleri var şirketin. Bunların ne şekilde belirlendiğini veya belirleneceğini, Özelleştirme Dairesi Başkanlığı fiyat belirleme kısmı belirleyecektir. Dolayısıyla öyle bir şey henüz açıklanmadı. Onun için `Bu neden katılmadı hesaba` deniyor, bilmiyorum. THY, 79 devletle ikili havayolu anlaşması yapmış durumda. Dolayısıyla ulusal havayolu kimliğini korursa bu haklar devam eder. Ulusal havayolu kimliğini kaybettiğiniz zaman bu hakların devam etmemesi gündemdedir. Bu ulusal havayolu kimliğini korumak çok önemli bir olaydır ve bunun da tabii ki bir değeri vardır.


-THY için bu değer nedir?

O konuda herhangi bir şey söylemem mümkün değil.


-THY`nin borsa değerinin British Airways`den daha yüksek olduğu söyleniyor?

THY`nin yüzde 98.17`si Özelleştirme İdaresi Başkanlığı`nın. Devlette hisseler. Ancak yüzde 1.83`ü piyasada işlem görüyor. Dolayısıyla tam gerçekçi bir değer söyleyebilmek bu açıdan biraz imkansız. Piyasa, ne olduğunu önümüzdeki günlerde gösterecektir.


-2000 yılı içerisinde petrol fiyatları dünya bazında oldukça yüksek rakamlara geldi. Bu bilet fiyatlarına ne ölçüde yansıtılabildi?

Petrol fiyatları çok süratli bir şekilde arttı. Biz de bütçemizde tonunu 225 dolar hesap etmiştik, 300-320 dolarlar civarında seyrediyor. Böyle de bir süre daha devam edeceği öngörülüyor. Daha petrol fiyatları artmaya başladığı zaman, ABD`de havayolları iç hatlarda hemen 20`şer dolar zam yaptılar. Avrupa`da da çeşitli havayolları bu zamları gerçekleştirdiler. Bütün havayolları aynı şekilde bunu gerçekleştirebilmiş midir, tam olarak kesin söyleyemeyeceğim ama bütün havayollarının bu sene oluşan zararlarında petrol zammının büyük bir rolü var. Demek ki herkes gelen zammı aynen yansıtılmadı. Ama THY olarak biz özellikle iç hatlarda bunu çok az yansıtabildik. Dolayısıyla bizim bu konuda büyük bir zararımız var. (YENİ BİNYIL)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
993 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.