Pompacıdan moral: AB ‘lütfen gelin’ diyecek

30.11.2004 - 09:10 | Son Güncelleme :

Dünyanın önde gelen pompa üreticilerinden Grundfos’un Türkiye Genel Müdürü Karsten Pillukeit, ‘Türkiye’nin on yıl içinde enerji ve ihracat üssüne dönüşeceğine inanıyorum. Bu gerçekleşirse, AB size ‘Lütfen üyemiz olun’ diye yaklaşacaktır’ dedi.

DÜNYANIN en büyük pompa üreticilerinden merkezi Danimarka’da bulunan Grundfos’un Türkiye Genel Mürdürü Karsten Pillukeit, çok iyi bir konuma sahip olan Türkiye’nin on yıl içinde enerji ve ihracat üssüne dönüşebileceğine inandığını belirterek, ‘Şu anda Türkiye AB’ye girmek için çabalıyor ama bu gerçekleşirse, Avrupa Birliği (AB) size ‘Lütfen üyemiz olun’ diye yaklaşacaktır’ dedi.

Grundfos’un Türkiye ofisini 1998 yılında açtığını ve ardı ardına ekonomik ve politik krizlere maruz kaldığını anlatan Pillukeit, tüm olumsuzluklara rağmen son iki yıldır Grundfos Türkiye’nin grup içinde en başarılı şirket seçildiğini söyledi. Danimarka, Fransa, Çin ve Berzilya gibi 10 ülkede üretim yapan şirketin, Türkiye’ye küçük çaplı bir yatırım yapacağına dikkat çeken Pillukeit şöyle konuştu:

‘İstanbul’daki yönetim binası, montaj bölümünü ve müşteri hizmetlerini Gebze’de bir çatı altında toplayacağız. 2002’de Türkiye’de hidrofor ve yangın hidroforu üretimine başlamıştık. 2005 ortasında tamamlanacak bu yatırımla derin kuyu pompaları üretimine de başlayacağız. Bu yatırımın tutarı 6 milyon Euro. Önümüzdeki yıllarda toplam yatırım tutarı 10 milyon Euro’yu bulacaktır. Buradan tüm Doğu Avrupa, Türki Cumhuriyetler ve Ortadoğu’ya ihracat yapmayı planlıyoruz.’

YATIRIM ARTABİLİR

Grundfos’un Türkiye ofisini açtığı ilk yıl zarar ettiğini hatırlatan Pillukeit, 1999’da Türkiye ofisine atandığını ve şirketi 2 yılda kárlı hale getirdiğini söyledi. Türkiye’nin son 5 yıldır yatırım için uygun olmadığını belirten Pillukeit, ‘Bu süreçte Çin, Hindistan gibi ülkeler daha istikrarlı oldular ve yatırım çektiler. Ben ve ekibim bu yatırımı Türkiye’ye çekmek için çok çalıştı ve bunu elde etti. Gayretlerimiz sonucu Türkiye grubun gözünde önemsiz pazardan gelişen bir pazara dönüştü. Merkezi büyüme konusunda ikna ettik. Bize güveniyorlar ve saygı duyuyorlar. Türkiye’nin göstereceği gelişime göre yatırım artabilir’ diye konuştu.

Pillukeit, Grundfos’un dünyada sadece Afrika ve Ortadoğu’da üretim yapmadığına dikkat çekerek, ‘Türkiye İslam inançlı, çalışma oryantasyonu yüksek, batı kültürünü; düşünme biçimini; batılı şirket yapısını anlayan genç dinamik insanlarla dolu. Ortadoğu büyük pazar ama bu pazar için Dubai’ye ya da Sudi Arabistan’a yatırım yapmak akıllıca değil. Türkler çok daha çalışkan ve iyi eğitimli’ dedi.

Dünya pompa pazarı 25 milyar dolar

KLİMA, otomobil, ısıtma, atık suların taşınması ve sulama gibi farklı alanlanda kullanılan pompa pazarının dünyadaki büyüklüğü 25 milyar dolar civarında. Türkiye’de ise pazarın büyüklüğü sadece 100 milyon Euro. Doğalgaz kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte Türkiye’de pazarın yüzde 20 oranında büyümesi bekleniyor. Grundfos 2003’te Türkiye’de 20 milyon Euro ciro elde etti. Şirketin 2005 ciro hedefi ise 25 milyon Euro.

Çalışanların yüzde 60’ı kadın

GRUNDFOS Fransa Genel Direktörü Clement Fickinger, başarının yatırım getirdiğini belirterek, ‘Grundfos 1972’de Fransa’da faaliyete başladı. 23 bin metrekare olan kapalı üretim alanımıza yeni yatırımla gelecek yıl 12 bin metrekare daha eklenecek. Başarı devam ettikçe yatırım gelir. Burada yüzde 60’ı kadın olan 550 çalışanımız var ve bu yıl ciro hedefimiz 300 milyon Euro. Türkiye ofisi için büyüme modeli olabiliriz’ dedi.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.