Sihirbaz`ın Ratingi

05.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :



Önereceğim altın hisse İhlas Ev Aletleri yani İHEVA. Bildiğiniz gibi biz İHEVA’yı iki ay önceki 7 bin seviyelerinden beri yazıyorum. Hisse şu an itibariyle 11 bin lira seviyelerinde. Yani henüz ciddi bir prim yapmış değil. Fakat bu hisse kısa ve orta vadede öyle bir prim yapacak ki adeta düşman çatlatacak. Her şeyden önce hisseyle piyasanın duayeni sayılabilecek çok büyük bir yatırımcı ilgileniyor ve bu fiyatlardan mal topluyor. Bu büyük yatırımcı topladığı hisselere orta vadede 8-10 katına varan primler yaptırmasıyla tanınıyor. Ayrıca tam anlamıyla bir bilanço ve projeksiyon kurdu olan bu büyük yatırımcı temel ederi ve büyük beklentileri olmayan hiçbir hisseye yatırım yapmamasıyla da tanınıyor. Özellikle Moulinex ile birleşmeden sonra 2001 yılı sonu itibariyle cironun 150-200 trilyon arasında gerçekleşmesini bekliyoruz. Şirket yüzde 15 net kar marjıyla çalıştığına göre bu da önümüzdeki yıl sonu itibariyle 30 trilyon civarında kar açıklama potansiyeli anlamına gelir. Halbuki şu anda şirketin toplam piyasa değeri sadece 26 trilyon düzeyinde.

Bilindiği gibi ev eşyası sektöründeki şirketlerin olması gereken piyasa değeri hesaplanırken yıllık ciro hedeflerinin 1.5 katı alınır. Bu durumda 2001 yılı sonunda İHEVA’nın piyasa değerinin 300 trilyona yakın olması gerekmektedir. Şu andaki piyasa değerine oranladığınızda hissenin üzerinde 12 ay gibi bir sürede yüzde bin 100 oranında para kazanma potansiyeli olduğu görülür. Şirket yılbaşında üçlü set adı altında bir ürün pazarlamaya hazırlanıyor ve bu projeyi çok gizli olarak yürütüyor. Üçlü set dediğimiz bu üründe bulaşık makinesi, fırın ve ocak bir arada. Sadece 2001 yılında 100 bin adet satmayı planladıkları bu ürün sayesinde Arçelik ve Beko’nun toplam satışlarını bile geçmeyi hedefleyen şirket yetkilileri bu faaliyetin Ar-GE safhasında trilyonlar harcadılar. Bütün bu beklintiler üst üste konulduğunda şirketin hedfelediğimiz prim potansiyeline ulaşması hiç de zor görünmüyor.

Türkiye’nin en büyük petrol dağıtım şirketi olan POAŞ’ın yüzde 51’i Mart 2000 tarihinde İş Bankası-Doğan Holding konsorsiyumu tarafından bir milyar 260 milyon dolar karşılığında satın alındı. Yeni yöntemiyle şirket hem operasyonel hem de finansal performansında iyileşme sağlayacak bir yeniden yapılanma dönemine girecektir. Bu yeniden yapılanmanın karşılığının en iyi şekilde alınacağını düşünüyoruz. POAŞ’ın geçmişte kaybettiği Pazar payını geri kazanacağını ve sadece bununla kalmayıp Pazar payını bu aşamadan sonra daha da arttıracağını düşünüyoruz. Önemli oranda maliyet tasarrufu ve dağıtım marjlarında beklenen değişme ile şirketin kar marjlarında önemli bir iyileştirme bekliyoruz. Konsorsiyum ayırca POAŞ’ın mevcut bayi ağını perakendecilik amacıyla kullanmayı planlamaktadır.

Yeni yönetimin 3-4 yıl içinde benzin satışlarından gelen ciro kadar bir ciroyu perakendecilikten elde etmek gibi oldukça agresif sayılabilecek bir hedefi bulunmaktadır. POAŞ bugüne kadar alımlarının büyük kısmını Tüpraş kanalıyla yapmıştır. Fakat yeni yönetim bundan sonra fiyat avantajı olması durumunda ithalat yapmayı da planlamaktadır. Bu durum maliyet düşürücü etki yapacağı için POAŞ’ın karını artıracak fakat Tüpraş en büyük müşterisini kaybetmek gibi bir durumla karşı karşıya kalacağı için Tüpraş açısından bir olumsuzluk ortaya çıkarabilecektir. Ayrıca şirket LPG işine de girmeyi planlamaktadır. Mevcut hükümet 2001 yılı sonuna kadar sınır ticareti yolu ile ülkemize giren dizel yakıt miktarını sıfırlamayı planladığını açıklamıştır. Bütün bu beklintelir üst üste konulduğunda şirketin 2001 yılı sonu net karının 200 milyon USD civarında gerçekleşmesini bekliyoruz.

9 aylık bilançosu incelendiğinde kısa vadeli borçlarının 127 milyon USD sevyiesinden 292 milyon USD seviyesin eyükseldiği yani yaklaşık yüzde 230 oranında arttığı görülür. Bu durum olumsuz gibi görünmesine karşılık hiç de olumsuz değildir. Çünkü bu borçlar içinde hiç finansal borç bulunmamaktadır ve yşirket bütün kısa vadeli borçlarını tasfiye etmek maksadıyla elindeki atıl durumda bulunan arazilerini satışa çıkarmayı planlamaktadır. Ekspertizi de yapılan bu arazilerin değeri yaklaşık 250 milyon USD değerindedir ve çok kısa bir süre sonra bu arsaların satışı haberi İMKB’ye gönderilecektir. Bu nedenle cari fiyatlardan hissede uzun vadeli pozisyon alınabilir ve rehabilitasyonun ve arazi satışlarının gerçeklenmesi beklenilebilir. Bu faaliyetler müteakip bilançoları mükemmel hale getirecektir. (BORSAMATİK)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
996 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.