Solakoğlu:Tek buzdolabı satamadık

02.11.2001 - 09:47 | Son Güncelleme :

Geçtiğimiz hafta “Satılamayan malın KDV’si olmaz” diyerek reel sektörün tepkisini dile getiren Koç Holding’in Tüketim Grubu Başkanı Cengiz Solakoğlu hükümetin umut verici açıklamalarından sonra KDV indirimin bir türlü devreye girmemesi eleştirdi. Solakoğlu şunları söyledi:
Bir haftadır tek bir araba satışı yok. Tek bir beyaz eşya satışı yok. Eksik olsun, KDV’yi düşürmesinler. Ama açıklasınlar. Piyasalar tamamiyle durdu. Çünkü, resmi ağızlardan KDV’yi düşüreceğiz diye açıklama yapılıp, bir beklenti getirildi. Sizin elinizde para olsa ve araba almaya niyetlenseniz, bu durumda alır mısınız? Açıklanır açıklanmaz, kararın da alınması gerekirdi. Bir türlü reel sektörün hassaslığını kavrayamadılar. Çok yazık... 10 gündür bir karar alınamıyor. Karar alınamayacak bir mevzuu mu? Çıksınlar, her ne için bu karar alınamıyorsa açıklasınlar. “Teknik olarak bu mümkün değil. Yapmıyoruz” desinler... Vatandaş da bilsin. Beklentiye girmesin.
Yaptığım açıklama nedeniyle arkadaşlarım artık beni piyasayı durduran adam olarak görüyor. 6 aydır piyasanın harekete geçirilmesi için KDV’nin düşürülmesi gerektiğini milletvekillerine mektuplarla anlatmaya çalışıyordum. Sizinle konuştuktan sonra açıkladım. Bu yazıdan sonra kimi “yararlı olur” dedi, kimi “zararlı olur”. Bakın bir senede sadece beyaz eşyada piyasa yüzde 55 geri gitmiş, otomobil yüzde 70 geri gitmiş. Sen KDV alsan ne olur, almasan ne olur. Ben ‘Satılmayan malın KDV’si olmaz” derken, piyasayı harekete geçirmek için biran önce birşeyler yapılması gerektiğinin altını çizmiştim. Bugün Siirt’teki beyaz eşya bayimiz aradı. Adama, ‘Abi ne yaptın? Halkın cebinde dolar ve mark dolu. Ama KDV düşecek diye kimse harcamıyor’ diyor”



Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkan Yardımcısı Gündüz Özdemir :
İnsanlar yüzde 10’un üzerinde bir indirimi bekledikleri için satın almaları erteledi. Bu hiç hoş olmadı. Yılın sonunda piyasa kendini biraz toparlamaya başlıyordu. Bu beklenti piyasayı yeniden durdurdu. Özellikle kasım ayı bizim sektörümüzde talebin en yoğun olduğu aylardır. Tarımsal girdiler nedeniyle hükümetten piyasaya bir miktar daha fazla para akardı. Sektör kasım aralıkta bir miktar iyileşme bekliyordu. Talep durunca bu iyileşme de rölantiye alındı. Bir haftadır işler durdu. KDV indirimi olacaksa bir an önce olmalı, olmayacaksa da birinin çıkıp net bir mesaj vermesi gerek.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu:

“Kasım’ın başındayız. KDV’ler ne zaman ertelenecek, ekonomiye katkısı ne zaman olacak? Eğer bu 15 gün geçtikten sonra olursa toplam 45 günlük bir faydası olmuş olacak. Bu da istenen, beklenen sonucu yine getirmeyebilir. Aynı otomotivde, EK Taşıt Alım Vergisi’nin sadece 6 puanlık indirim yapılmasının otomobil satışlarına bir etki yapmaması gibi. Onun için hızlı hareket edilmesi gerek. Ekonominin şu an kanı çekilmekte, Eğer kan belli bir miktarın altına düşerse, bu sefer hastanın yaşama şansı olmaz.”

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
997 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.