Tofas Otomobil, Onumuzdeki Iki Yilda 160 Milyon Dolaryatirim Planliyor.

22.04.1998 - 00:00 | Son Güncelleme :
Tofas Turk Otomobil Fabrikalari Genel Muduru Jan Nahum, 1997, 1998 ve 1999 yillarinda toplam 260 milyon dolar civarinda yatirim ongorduklerini soyledi. 1997 yilinda bu yatirimin 100 milyon dolar civarindaki bir bolumunun gerceklestirildigini ifade eden Nahum, 1998 yilinda benzer bir yatirim boyutu planlandigini kaydetti. Tofas`in 1990`larin basindan beri buyuk bir yatirim faaliyeti icinde oldugunu soyleyen Nahum, 800 milyon dolarlik uzun donem yatirim programinin kademe kademe devreye girdigini belirtti. Yatirimlarin kapasite dengeleme, tesis modernizasyonu, verim artirma ve model yenileme yatirimlari oldugunu kaydeden Nahum sozlerini soyle surdurdu. `1998 yili icinde 1997 yilinda baslamis olan 178 Dunya Otomobili yatirimlari surdurulecektir. 1997 yilinda kismen devreye alinan uretim hatlarindan cikan urunler ile 178 parcalarinin Polonya ile Fas`a ihracati baslamistir. Halen devam eden bu sevkiyata her gun bir yenisi eklenmekte ve parcalar devreye girdikce ihracatlari da takip etmektedir.` Nahum, Tofas`in bugune dek yaptigi yatirimlarinin onemli bir kismini ozkaynaklardan karsiladigini, ancak 1997 yilinda yatirimlarin gerektirecegi ek kaynaklar da on gorulerek 40 milyon dolarlik bir kredi alindigini soyledi. 1998 yilinda uretimin 100 bin adet civarinda ongoruldugunu ifade eden Nahum, `Tofas ilk kez bu yil Misir`a yaptigi CKD, diger ulkelere yaptigi CBU otomobil ihracatlari yaninda buyuk olcude parca ihracati yapmaktadir. Bu parcalar adet otomobil olarak addedilmemekle birlikte Tofas`i bir kez daha 100 milyon dolarin ustune ihracat aypar konuma getirmis olacaktir. 178`in dunya ustunde uretildigi merkezler arttikca, onlara paralel olarak Tofas`in 178 ve parca uretimi artacaktir. Gundemde Hindistan, Rusya ve Guney Afrika bulunmaktadir. Bu merkezlerde 178`in uretime girmesi ile Tofas`in da ihracati artacaktir.` Ayrica, sirket yapilan Olagan Genel Kurul Toplantisi`nda 1997 yilinda elde edilen 13 trilyon 199 milyar 643 milyon lira dagitilabilir karin fevkalade ihtiyatlara ayrilmasi ve sirket bunyesinde birakilmasina karar verdi. Jan Nahum, sirketin son iki yillik donemdeki satislarina da deginerek su bilgileri verdi. `1996 yilinda 40 trilyon 896 milyar TL olan yurtici satislarimiz 1997 ylinda yuzde 133.28 artisla 95 trilyon 402 milyar liraya yukseldi. Yurtdisi satislarimiz ise 20 trilyon 847 milyar TL`den yuzde 31 gerileme ile 14 trilyon 367 milyar liraya dustu. Ihracatimiz 1996 yilina gore TL bazinda yuzde 31 oraninda azalirken amerikan Dolari bazinda yuzde 67 gerileme ile 80.8 milyon dolar olarak gerceklesti. 1997 yilinda Tofas-Tofas Oto arasinda otomobil satis kosullarinda bir degisiklik olmamis onceki yillarda oldugu gibi otomobil satis bedelleri fatura tarihinden bir ay sonra tahsil edilmistir. Yedek parca satisi bedellerinin tahsili ise onceki yil oldugu gibi fatura tarihini takip eden ayin son gunu olarak gerceklesmistir.` (DUNYA)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.