UTİKAD Başkanı: Türkiye Lojistik Üssü Olmaya Aday

30.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

UTİKAD Başkanı Bengiserp: -Türkiye Elindeki Olanakları Akıllıca Kullanırsa, Bölgenin Lojistik Üssü Olabilir -Lojistik Piyasasının Değeri 1.5 Milyar Dolardan, 7.5 Milyar Dolara Yükselebilir


İSTANBUL (A.A) - 30.12.2000 - Avrupa ile Asya`yı birbirine bağlayan Türkiye, bölgenin lojistik üssü olmaya aday bulunuyor. Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Başkanı Polat Bengiserp, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, önümüzdeki yıllarda dünyada istikbali çok parlak olacak sektörlerden birisinin lojistik olduğunu ve sektörün Türkiye`de çok hızlı geliştiğini söyledi. Türkiye`nin çevresindeki ülkelere lojistik hizmeti verebilecek uygun bir coğrafi konumda olduğuna dikkati çeken Bengiserp, bunun için gerekli altyapıya, hammaddeye ve kalifiye elemana sahip olduğunu, çevresindeki ülkelerin serbest pazar piyasasına açılıyor olmasının da avantaj yarattığını belirtti. Türkiye`nin elindeki olanakları akıllıca kullandığı taktirde bölgede lojistik üssü konumuna gelebileceğini ifade eden Bengiserp, Balkanlar, Karadeniz, Türk Cumhuriyetleri, Yakındoğu, Uzakdoğu ve hatta Kuzey Afrika`yı kapsayan coğrafyada bütün lojistik hizmet sektörüne talip olabiliriz diye konuştu.


ÇOK CİDDİ GELİR ELDE EDEBİLİRİZ

Polat Bengiserp, Türkiye`nin bu role soyunabileceğini vurgulayarak, şöyle dedi: Bu rolden çok ciddi gelir elde edebiliriz. Tüm lojistik sektörü bu işten para kazanır. Biz para kazanınca, emek yoğun olan bu sektörde daha fazla istihdam yaratır ve vergi öderiz. Sektörün büyümesi ile birlikte maliyetler düşer. Böylece, Türk ihracatçı ve ithalatçısına daha ucuz ve daha kaliteli bir hizmet sunulur. Bu yerel avantajın yanında uluslararası trafik de ülkemize çekilmiş olur. Türkiye`deki lojistik piyasasının değerinin 1.5 milyar dolar civarında olduğunu bildiren Bengiserp, bölgedeki lojistik hizmetlerin üstlenilmesi durumunda sektörün değerinin her yıl yüzde 20 artarak, önümüzdeki 5-6 altı yıl içinde 7.5 milyar dolara gelebileceğini kaydetti.


BİRİ AYAĞIMIZDAN TUTUYOR

Sektörel sorunlara da değinen Bengiserp, dünya ekonomisinde belli bir yer alabilmeleri gerektiğini vurguladı. Bengiserp, bunu sağlayabilmek için sektördeki uluslararası gelişmeleri takip edecek ve önlerinde gidecek bir yönetime sahip olamamaktan yakındı. UTİKAD Başkanı Polat Bengiserp, sektörle ilişkili 6-7 bakanlığın yasal düzenlemeleri birbirlerinin görev alanlarıyla uyumlu hazırlamaya dikkat etmeleri, ayrıca uluslarası uygulamalardan haberdar olmaları gerektiğini söyledi. Zorluklar var. Daha ileriye gidemiyoruz. Biri ayağımızdan tutuyor diyen Bengiserp, Bugüne kadar Ankara, kontrol istemiyoruz diye anladı. Aksine, biz kontrol istiyoruz. Ama, akıllı şeylerin kontrolünü istiyoruz. Artık, internet varken, Tokyo`dan buraya bir mesajın gelmesi 3 saniye sürerken, yanlış gelmiş bir malın iadesi için Türk Konsolosluğu`ndan kaşeli 17 nüsha evrak istenmesin şeklinde konuştu. Pazardaki hizmetin yüzde 30`unu lojistik firmaları verirken, geri kalan kısmın mal sahibi firmaların kendi bünyelerinde oluşturdukları sistem ile sağlandığını belirten Bengiserp, hizmetin tek bir marka altında verilmesinin önemli olduğunu vurguladı.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.789 Değişim: 0,74% Hacim : 12.475 Mio.TL Son veri saati : 10:21
Düşük 9.763 26.04.2024 Yüksek 9.798
Açılış: 9.763
32,5914 Değişim: 0,32%
Düşük 32,4536 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
35,0058 Değişim: 0,10%
Düşük 34,8267 26.04.2024 Yüksek 35,0475
Açılış: 34,9718
2.458,76 Değişim: 0,93%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.459,89
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.