Kimin binası ne kadar akıllı?

18.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Dünyadaki “en akıllı ikinci bina” İş Bankası Kuleleri..Mühendisler, “akıllı binanın sinirleri ve beyni bile vardı” diyorlar. Akıllı binalar tıpkı insanlar gibi. Sinirleri, bütün vücudu saran sinir ağları ve bütün bunların kontrol edildiği bir beyinleri var. Görüşüne başvurduğumuz İş Bankası’nda görevli bir mühendis, son günlerde moda binaları hepimizin anlayacağı bir dille böyle özetliyor. Akıllı binaları Tükriye’ye getirenlerise, malum ya İş Bankası gibi bankalar ya da Sabancı Holdıng’in gibi güçlü bankaları olan güçlü holdıngler.

Para olarak , yaklaşık 10 yıl önce tanıştığımız binaların önde gelenlerinin özelliklerini araştırdık. Kiminkinin özellikleri neler? Kimin binası daha akıllı?


İŞ BANKASI;
Akıllı binalardan en son yapılan iş kuleleri... Hani şu “iyi geceler Tükriye iyi çalışmalar İş Bankası” reklamıyla tanınan binalar. Sadece Tükriye’de dğil, dünya da bile parmakla gösteriliyor. İş Bankası yetkililerinin verdikleri bilgiye göre, bu kuleler Kuala Lumpur’daki Petronas Tower’dan sonra dünyadaki “ikinci en akıllı bina”.

Isıtma , havalandırma, nemlendirme, ısı geri kazanım, UPS, yangın algılama ve söndürme, aydınlatma, güvenlik, asansör hatta bahçe sulama bile tek otomasyon sistemine entegre edilmiş durumda. Mühendisler bu entegrasyonu açıklarken, bütün bu sistemler “aynı dili kullanıyorlar” diyor. Biraz da rakam verirsek... İş Kuleleri Kompleksi bina yönetim sisteminde 23 bin dijital, 19 bin analoğ olmak üzere 42 bin nokta bilgisayarla Windos NT tabanlı bilgisayar tarafından kontrol ediliyor ve raporlanıyor. Hemen belirtelim , İş Bankası kulelerinden sonra Tükriye’de maksimum 7 bin noktadan kontrol edildiği gökdelenler geliyor. Otomasyon ve yanın sistemleri için kullanılan kabloların uzunluğu 550 bşn metreyi buluyor ki bu uzunluk İstanbul –Ankara otoyolundan 110 km daha uzun. Binada, gerekli taze hava miktarı otomatik olarak ayarlanıyor, bu havanın nemlendirilmesi, ısıtılması, soğutulması otomatik olarak yapılıyor. Binadan dışarı atılan egzost gazı ısısı çeşitli yöntemlerle geri kazanılıp tekrar kullanılıyor, çevreye ısı yayan cihazlardaki ısı da yeninden kazanılarak sıcak su temininde kullanılıyor. Bu binaya yapılan yatırımların geri dönüş süresi banka yetkililerine göre, finansman maliyeti dahil 4-5 yıl.


AKBANK;

Akbank Genel Müdürlüğü, akıllı binalar sınıfına giren Sabancı Center’da
“Sabancı’nın ikizleri” yer alıyor. 1993 yılında açılan binanın inşaat yüz ölçümü 107 bin, yeşil alanı ise 2 bin metrekare. Bina da otomasyon sistemiyle gerekli olan , 5 bin 200 nokta kontrol ediyor. Binanın işletmesine yönelik programlar yıl bazında düzenleniyor. Binada havalandırma, frekans konvektörlü klima cihazları ve VAV box sistemiyle sağlanıyor. Havalandırma, springler, sıhhi tesisat, aydınlatma ve yangın sistemleri otomasyon sisteminin konrolü altında. Ayrıca kartlı giriş kontrol sistemi, kapalı devre TV sistemi, bina güvenlik sistemi boruyla postlama sistemi ve telekomünikasyon istemlerinin hepsi bilgisayar kontrolü altında.


OSMANLI BANKASI;

Osmanlı Bankası Genel Müdürlük binası, 1996 yılında tamamlanmış halde satın alındı. 6 bodrum, 11 normal ve 1 teras katından oluşan yapı , 37 bin metrekare. Binanın mekanik elektronik sistemleriyle 26 bin metre kare alınanklimatizasyonu sağlanmış. Bu sistemle ısı otomatik olarak ayarlanabiliyor. Yangın algılama sisteminde adresli yangın ihbar santrali ve detektörleri söndürme sisteminde ise ; bulunduğu mekana göre sprinler ve gazlı söndürme sistemi kullanılmış. Güvenlik sisteminde access kontrol CCTU ve diafon tesisleri kurulmuş. Binada mekanik ve elektrik sistemlerin 7 bin 400 noktası bir bilgisayardan kontrol edilebiliyor. Banka yetkililerine göre binanda kullanılan yönetim sistemiyle maksimum enerji tasarrufu sağlanmış.


GARANTİ BANKASI;

Garanti Bankası genel müdürlük binası da akıllı bina olarak tasarlanmış. Banka yetkilileri bu tasarımla amaçlarının; gerek verim gerekse de konfor açısından binanın içinde çalışan grupların en üst düzeyde rahat ve güvenli şekilde çalışmalarını sağlamak ve güvenlik ve tüketimi kontrol altına almak olduğunu belirtiyorlar. Bankada kullanılan ve BMS (Building Management System) olarak bilenen sistemin geniş bir uygulama alanı var. Bu sistem elektrik, su, yakıt gibi enerji kaynaklarının yönetimini ve verimli bir şekilde kullanılmasını sağlıyor. Aynı zamanda yangın, deprem ve insan faktöründen kaynaklanan kazaları otomatik olarak algılayan sistem , en az zarar görülmesi için gereken önlemleri alıyor.


DEMİRBANK;

Son olaylarla yönetimine el konulan Demirbank Genel Müdürlüğü’de “akıllı bina” sınıfına giriyor. Güvenlik kontrol merkezi binanın belirlenen noktalarını 24 saat izleyerek kontrol ediyor. Güvenlik donanımıyla ilgili oluşturulan sistemler, çevre güvenlik, kapalı devre televizyon, giriş kontrol ve turnike,telsiz haberleşme, yangın uyarı, alarm izleme, grup araçlarını uydudan izleme gibi avantajlar içeriyor. Ayrıca tanıtım kartı, X-Ray cihazı ve metal arama detektörlere güvenliği arttırmak için kullanılan araçlar. Demirbank binasında çalışanlara sosyal imkanlar sağlamak amacıyla, çok amaçlı salon, fitness center, sauna, bar ve kafeterya bulunuyor. (PARA)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.916 Değişim: 2,05% Hacim : 115.166 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.956
Açılış: 9.763
32,4637 Değişim: -0,07%
Düşük 32,3718 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,7829 Değişim: -0,54%
Düşük 34,6704 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.442,24 Değişim: 0,25%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.